Syrlig sötsak


Det är dags att plocka in klasarna av röda vinbär som hänger på buskarna. Om du tröttnat på att göra gelé så prova istället att baka en syrligt god kaka. Spara några små kvistar som du kan garnera med. Och varför inte frysa in ett gäng så har du till dekoration hela vintern.
Röda vinbärsklasar kan även användas vid höstdukningen. Lägg dem på bordsduken så blir det festligt och fint.

Röd vinbärskaka med marängtäcke
Ingredienser:
Botten:
60 g smör
5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2,5 dl socker
2,5 tsk bakpulver
4 äggulor
2 dl mjölk
2 msk kokhett vatten
Marängtäcke:
4 äggvitor
4 dl socker
3 dl röda vinbär, plus ett gäng till dekoration

Gör så här:
1. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och sätt ugnen på 185 grader.
2. Smält smöret och koka upp vattnet.
3. Blanda alla torra ingredienser.
4. Tillsätt äggulor, mjölk, vatten och smör. Rör om till en jämn smet och häll den i långpannan.
5. Grädda i 15 minuter.
6. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa en stund till så att det blir riktigt slätt.
7. Rör försiktigt ner vinbären i marängsmeten.
8. Ta ut kakan ur ugnen efter 15 minuter och bred på marängtäcket. Grädda sedan i ytterligare fem–tio minuter. Håll koll på kakan. Den är färdig när marängen fått lite färg.
9. Låt kallna och skär i bitar. Kakan går att frysa in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *