Lucka 1


Ljusstöpning är en fin gammal tradition som är ganska lätt att lära sig, det gäller bara att ha utrymme och de rätta redskapen. När man doppar vekarna i ljusmassan får man inte ha bråttom. Så sätt på en julskiva, värm glöggen och känn lugnet. De egengjorda vackra ljusen känns extra speciella att tända till advent.

Detta behöver du:
– Ljusmassa – finns i hobbyaffärer bland annat. Vekarna följer med.
– Tyngder till vekarna.
– Pinnar att knyta vekarna på.
– Papp eller plast att täcka golvet med.
– Två stolar och två stänger för upphängning.
– En platta.
– Kastrull.
– Kärl att doppa ljusen i.
– Tillgång till vatten.
– Termometer.
– Sax.
– Skjutmått.

Börja med att mäta ut hur långa ljus du vill göra och klipp vekarna därefter. Lägg till några extra centimeter för uppknytning på pinne. Knyt fast en mutter eller annan lämplig tyngd i slutet av veken så att ljusen blir raka.

Värm vatten i en kastrull och ställ ner ett kärl att doppa ljusen i som du också fyller med vatten. Här häller du ner stearinmassan och rör runt försiktigt tills den smält. Stearinet flyter på vattnet. Hur mycket du behöver beror på hur många ljus du vill göra. Läs på förpackningen. Kolla sedan med en termometer att det håller runt 75 grader. Eftersom att stearinet försvinner så får du fylla på med varmt vatten.

Det är viktigt att det inte drar där du står, då blir ljusen sneda. Det kan räcka med att någon springer förbi eller att en dörr öppnas. Försök att inte svänga med vekarna så mycket när du hanterar dem. Doppa ner och upp i en nigning. Håller du ljuset nere i vattenbadet för länge så smälter stearinet från veken istället för att fastna. Storasyster och lillasyster klarar det galant, men det gäller att akta sig för det varma vattnet.

När ljusen fått lite tjocklek kan muttrarna klippas bort. Lägg dem i kärlet så kan du återvinna stearinet från dem. Klipp bottendelen på ljusen emellanåt för att få en jämn form.

Tänk på att vrida på pinnarna 180 grader ibland så motverkar du eventuellt sneda ljus. Syster Emma har varit med förr.

Det tar några timmar att stöpa ljus, men när de väl börjar få lite tjocklek räntar det på bra. Ibland kan man behöva doppa nedersta delen av ljuset någon extra gång för att få rätt form. Avsluta med att doppa hela ljuset. Hjördis Granath har rätta knycken. Att stöpa ljus hör till jultraditionen.

Mät med ett skjutmått i en ljusstake hur tjockt ljusen behöver vara. Mät sedan ljusen så ser du när de är klara. Låt de hänga och svalna ordentligt innan du klipper ner dem.

Lite olika längder men helt handgjorda. Det är annat än varuhusljus det.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *