Lucka 18Astrid Lindgren har skrivit klassiska julberättelser ur barnens perspektiv. Vi har firat jul i Bullerbyn, med Pippi Långstrump, Madicken, Emil och andra älskade karaktärer. I år har det kommit en ny bok som Astrid Lindgren skrev för länge sedan, men den har aldrig tidigare givits ut. Den och andra nyheter bland barnböcker i julgenren har jag tittat lite närmare på.

Tomten är vaken
Astrid Lindgren & Kitty Crowther
rabén&sjögren
Den gamla, gamla tomten som bor på gården går runt om nätterna och ser till så att alla djur och människor har det bra. Han lämnar små spår efter sig i snön när han tassar tillbaka till sin vrå på höskullen. Han är mysig, men också lite mystisk den där tomten.

Hemma hos jultomten
Mauri Kunnas
rabén&sjögren
I detaljrika bilder får vi komma hem till tomten och alla nissarna i finska Lappland. De bor på det höga fjället Korvatunturi och här är det full rulle fram till jul. Efter att alla julklappar är utdelade och tomten och nissarna själva fått fira jul går de och sover. Länge.

Jul i stora skogen
Ulf Stark & Eva Eriksson
rabén&sjögren
Det ryktas om att tomten ska komma till Stora Skogen. Djuren förbereder allt och tillslut är det bara tomten som saknas. Två kaniner ger sig ut för att leta efter honom, men en snöstorm sveper in och ställer till problem. Boken har 24 kapitel. Som en adventskalender i bokform.

Den lilla mullvaden och julen
Zdenek & Hana Doskocilová
Parabellum Nord AB Förlag
Den lilla mullvaden ska ordna stor julfest för alla sina vänner i skogen. Han fixar julgran som han klär så fint, men så kommer en korp och tar den. Mullvaden får ta till plan B och det går ganska bra. Vännerna får vakna ur sin dvala och vara med och fira jul trots allt.

Eddie och julen
Lisa Bjärbo & Jesús Verona
rabén&sjögren
Eddie får uppleva julen och allt är nytt. Ett träd inne? Och varför måste man vänta så länge på den här tomten som alla pratar om hela tiden? En bok för de små om en pojke som får vara med om julen och dess förberedelser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *