Lucka 24Jag kanske romantiserar bilden av min barndoms jular. Eller så var den verkligen så där magisk som jag minns den. Vi var en sjungande familj, helst pappa, jag och min syster. Vi hade tillsammans med några grannar en liten kör som återförenades inför jul varje år. Vi stod på Ica i byn och i grannbyn och sjöng ”Stilla Natt” och ”Tipp, tapp” för handlande kunder. Som betalning fick vi ett sånt där hus i kartong fyllt med godis, ett sånt som bara fanns att köpa till jul. Det var fantastiskt.

Den 23 december åkte vi till Skellefteå för att fira jul med släkten. I bilen på väg mellan stan och Kusmark stämde vi återigen upp i sång. Vi var förväntansfulla och lyckliga. Mormor bjöd på sin hemgjorda fudge som hon slagit in i papper. Hon portionerade ut dem i skålen så att vi inte skulle äta alla på en gång. Det var dopp-i-grytan till lunch på julaftonen och sedan kom alla kusiner, mostrar och morbröder. Det var samma sak varje år och det var en trygghet att ha det så.

Sedan jag blivit äldre har några av mina närmsta och mest älskade bytt vår tradition mot att titta ner på oss tillsammans med de andra änglarna. Jularna är inte desamma. Men samtidigt som jag har mina änglar i himlen har jag fått två nya här på jorden. Det är nu som jag skapar nya traditioner tillsammans med mina barn. Jag önskar att de ska minnas den här tiden på året med samma glitter i blicken som jag gör. Jag önskar det för alla barn. Tänk på dem. Ställ undan snapsen och julölen. Låt barnen vara barn, låt dem vara trygga, förväntansfulla och lyckliga. Var nykter, glad och krama dina änglar.

~~~~

Passa på att bjuda tomten på lite gott och värmande att dricka när han kommer på besök. Den amerikanska jultraditionen med eggnog har här översatts till svenska. Jag lovar att tomten blir nöjd. Med en kanelstång i glaset blir det extra julig smak.

Äggtoddy
Ingredienser till ett glas:

2 dl mjölk
2 msk strösocker
1 äggula
Gör så här:
1. Rör äggulor och socker vitt och pösigt.
2. Koka upp mjölken och häll den försiktigt under omrörning över äggsmeten. Enligt amerikansk tradition blandas även lite malen muskot i äggtoddyn.
3. Häll upp i glas, dofta lite kakao över toddyn och servera genast.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *