Inred med känsla

FB_Hemma_KS_005
Foto: Kenneth Sandelin

I morgondagens Folkbladet skriver jag om Ingmarie Bodén som är inredningsarkitekt och feng shui-konsult. Dessutom driver hon Inredningsskolan. Läs om henne här från och med lördag om du inte har papperstidningen. Kolla också in hennes alla jättebra tips här nedan.

Ingmarie Bodéns inredningstips:
1. En öppen spis är ofta ett blickfång. Men eldstäder kan verka livlösa när det inte används. Arrangera med ljus, runda stenar, växer med mera.
2. En gul färg känns glad och välkomnande och ger oss energi. Gult påminner oss om solsken och kan därför vara bra att ha i ett rum där man börjar dagen, i ett kök till exempel.
3. En gardinstång eller en rundstav på väggen i sovrummet är bra att hänga överkast och kläder på om rummet är litet.
4. Rum som domineras av svart kan upplevas som skrämmande eller demprimerande. Stora ytor av svart passar inte i barnrum, matrum eller i ett sjukrum. Oftast använder man svart till mindre ytor, en del möbler eller som en spännande accentfärg.
5. Placera dina armaturer i olika höjder. På så sätt får du ett variterat ljus och mjuka skuggor, vilket ger en fin stämning i rummet.
6. En arbetsbelysning ska placeras på skrivbordets vänstra sida om du arbetar med höger hand. Då undviker du att handen skuggar ditt arbete.
7. Badrummet behöver takbelysning och spegelbelysning för ett bra ljus. Det bästa ljuset när du ska spegla ansiktet får du med armaturer som sitter på vardera sidan om spegeln.
8. Vid matbordet ska ljuset helst vara riktat ovanifrån och rakt ned med en pendelarmatur. Lampkronor med ljuset riktat uppåt vid ett matbord skapar inte samma känsla av intimitet som när det riktas mot bordsskivan.
9. Bland det viktigaste när det gäller ljussättningen i ett rum är att en belysning aldrig får blända dig. Har du spotligts i taket eller på väggen får du kontrollera att de inte är riktade mot en sittplats eller en dörröppning.
10. Ett fönster ser bredare ut om gardinen går en bra bit in på väggen. De kan gärna få täcka hela väggen om rummet är litet och fönstret sitter på en kortsida.
11. Om du har lågt i tak kan du fästa gardinen i en skena i taket, eller sätta gardinstången så högt som möjligt. Det ger en känsla av högre takhöjd.
12. Har du ett litet badrum kan du få det att verka större genom att sätta upp en stor spegel efter ena väggen.
13. Den röda färgen är utmärkt till en fondvägg, soffa, matta, duk eller gardin. Du piggar snabbt upp en tråkig möbel med att tillföra någonting rött.
14. Stora rödmålade ytor kan få ett rum att verka mindre, vilket kan vara bra om du till exempel vill ”korta av” en lång hall med en röd fondvägg.
15. Rött är också bra att använda som uppiggande färgklickar och det är troligtvis därför som vi gärna omger oss med den färgen till jul. Det är en mörk årstid och naturen är fattig på färger. Lämpliga doser av rött gör därför att hemmet känns varmt och ombonat.
16. Ett rum som ligger i söder lämpar sig bättre att färgsätta med kulörtstarka färger än ett rum som ligger mot norr. Där är det bättre med ljusare och mindre kulörtstarka färger.
17. Gruppera dina prydnadsföremål, gärna i udda antal, och skapa kontraster i färgskala och yta. Dela upp långa rader av böcker i bokhyllan med en tom yta eller någon prydnadssak. Små prydnadssaker kan förvaras i små askar eller på små fat.
18. Ett rum där många färgstyrkor och mönster blandas kan vi uppleva som ett ”bullrigt” rum, vilket i sin tur gör att vi blir trötta av att vistas där under en längre tid.
19. Se till att det finns avställningsytor för tidningar och kaffekoppar vid varje skön sittmöbel.
20. I barnrum ska man undvika skåp med glasdörrar och möbler med höga smala ben som lätt kan välta om barnen klättrar på dem.
21. Ett vardagsrum med många dörrar och öppningar kan möbleras mitt på golvet. En stor matta samlar ihop gruppen.
22. Låga hyllor är en bra höjd för barnen att nå sina leksaker. Ha inte alla leksaker framme samtidigt, då tappar de sitt nyhetsvärde. Göm undan några och gör byten med ett par månaders mellanrum.
23. I hallen ska det finnas klädhängare och klädkrokar för alla åldrar, det vill säga i olika höjder. Häng undan ytterkläder som inte används dagligen för att undvika en överbelastad hatthylla.
24. Något att sitta på i hallen är bra att ha när man ska knyta skorna eller för att ställa upp mindre barn på när man ska klä på dem. Har man en liten hall går det bra med en vanlig stol eller en vippstol.
25. Placera gärna ett vackert blickfång i hallen så att det är det första du ser när du öppnar din dörr. Gör så att du känner dig väl mottagen varje gång du kommer hem.
26. I små utrymmen är det viktigt att man utnyttjar hörnen maximalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *