Det finns viktigare reformer än 6 timmars arbetsdag för alla

6 timmars arbetsdag en dyr reform. Det är ingen hemlighet att jag är tveksam till 6 timmars arbetsdag som är en välfärdsreform. Alla reformer  betalas av löneutrymmet. 6 timmars arbetsdag om man samtidigt menar att veckoarbetstiden ska kortas med 10 timmar kostar ett löneutrymme på 33%.

Vi är just nu inne i en lönerörelse där det har varit svårt med avtal över 3%. Det är samma sak som vi säger att vi förkortar arbetstiden under 10 år utan lönehöjning. 

Då har vi tagit ut utrymmet i form av en välfärd med kortare arbetstid men lönerna har legat kvar på samma nivå. Priserna har säkert stigit med ett par procent per år av många olika skäl. Vad blir den kortare arbetstiden värd när inte pengarna räcket till något för dem vanlige löntagaren.

Som grädde på moset har den redan idag låga pensionen blivit ännu lägre för de som går i pension om 10 år. Därför är jag en avvikare i Umeå som tycker det finns viktigare reformer i ett välfärdssamhälle än kortare arbetstid som vi bör satsa på. 

Som grädde på mostet ökar inte heller skatteintäkterna medan kostnaderna ökar och då blir det kraftigt ökade skatter bara för att vi har äldre att ta hand om och ge vård och omsorg. All välfärd vi ska ha måste vi arbeta ihop för det finns ingen annan som betalar. Ska arbetstiden kortas bör det ske för småbarnsföräldrar med en utbyggd föräldraförsäkring

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *