Reinfeldt överkörd i regeringen om migrationsdomstolen

Moderaterna låter Centern köra över Ask. Man kan också säga att moderaterna är överkörda i regeringen. Flera andra regeringspartier håller på att ramla ur riskdagen och M står fortfarande starkt.
Enligt uppgifter i media kommer regeringen idag att fatta beslut om migrationsdomstolens lokalisering till Luleå. Det har jag befarat och att det myglats om i tidigare bloggar.

Det är obegripligt att  Moderaterna tillåter Centern köra över Beatrice Ask för hon som ansvarig för rättsväsendet skulle aldrig själv lägga en lokalisering till Luleå då domstolsverket anser att det är felaktigt.
 
 Mina farhågor besannades tyvärr Per-Ola Eriksson(c), landshövding Norrbotten, har på något märkligt sätt fått gehör och kunnat utöva påtryckningar för att den ska ligga i Luleå.
 
Att justitieminister Ask inte lyssnat på Domstolsverket och de experter som finns inom rättsväsendet finner jag som osannolikt. Hennes ställning i moderaterna och regeringen är inte starkare än hon har körts över i regeringen

Domstolsverket, som är expertmyndighet och har ansvar för domstolarna, hade föreslagit Umeå i sitt yttrande.
 
Ett uttalat nej från statsrådet mot domstolsverket innebär att hon säger att hon inte har förtroende för myndigheten och dess bedömningar. Att en moderat skulle säga att vi inte litar på den myndighet som har yttersta ansvaret för domstolsväsendet skulle aldrig ske. Det ska ingen inbilla mig i alla fall.

Då rättsväsendet samtidigt är en av Moderaternas kärnfrågor och Ask alldeles för klok för att skapa en sådan konflikt inom sitt eget departement, tror jag hon har tvingats att vika  ner sig. Nu får vi då se hur länge hon blir kvar. Hon kan väl bli landshövding här.
 
Jag tror också att de opolitiska tjänstemännen på departementet har samma förklaring om lämpligheten av domstolens lokalisering. Det blir spännande att se vilken förklaring man hittat för att föreslå Luleå.
 
Det är dock svårt att förstå varför Moderaterna har gått med på att Centern får köra över deras statsråd. Migrationsverket ville visserligen ha domstolen till Luleå men deras uppdrag rör inte domstolarna och de har svårt nog att klara det uppdrag som de redan har.
 
P-O Eriksson torde ha fått Centern att ställa veto mot Moderaternas förslag. Någon annan förklaring går inte att finna. Samtliga borgliga partier i Umeå har inte heller lyckats i sitt arbete
 
Beslutet om lokaliseringen till Luleå inte kommer att gynna den kompetensutveckling som behövs med ett juridiskt kompetenscentra. Närheten till Umeå universitet hade då nog varit en fördel.
 
Vore jag journalist skulle jag ägna mycken tid till att söka sanningen i detta fall. Det har som jag spekulerade i skett något när inte beslutet kom för en dryg månad sen som var meningen i alla fall enligt VK. Det här kommer inte att gagna de som vill ha asyl

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *