Taket i arbetslöshetskassan måste höjas

Taket i A-kassan är alldeles för lågt. Ersättningen har inte höjts på länge. Endast 12 % av de som arbetade heltid och blev arbetslös får ut 80 % av sin tidigare inkomst när de blir arbetslösa.

Det är bara de som tjänar under 18 000 i månaden som får 80 % av sin tidigare lön när de blir arbetslösa. Högsta belopp från A-kassan blir 680 kr per dag. De flesta unga som inte varit med i A-kassan 1 år får nöja sig med 320 kronor.

A-kassan har förlorat sin roll eftersom det skulle vara en försäkring mot inkomstförlust vid arbetslöshet. Det blir inte den omställningsförsäkring som var meningen. Idag saknar 1,4 miljoner A-kassa sedan högerregeringen höjde avgifterna och många hade inte råd att vara kvar, även arbetsvillkoret har skärpts och studerandevillkoret tagits bort.

Arbetslöshetsförsäkringen ska vara enligt inkomstbortfallsprincipen men den har undan för undan försämrats. Vem kommer i framtiden att få låna till sin bostad för de flesta risker att bli arbetslös. Men regeringen har ju försämrat försäkringen så mycket att folk tvingas ta extra privata försäkringar. 

Regeringen säger dessutom att taket behöver inte höjas eftersom så många har tecknat privata försäkringar. Det innebär att de som har råd kan teckna men inte de som har det sämst. De som har råd har fått stora skattesänkningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *