Det skjuts för lite och fiskas för mycket

Lax och öringsfisket får inte utarma beståndet. Det har sedan länge konstaterats att beståndet på havsöring och lax är hotat och att det sker för mycket fiske. Nu har Umeå kommun och vattenfall gjort en stor satsning för de vandrande laxfiskarna genom att bygga en ny laxtrappa och med smoltavledare som gör att de utvandrande fiskarna går en säker väg när de vandrar ut.

Nu har man dessutom kommit på ett omfattande tjuvfiske i Norrbotten på framför allt havsöring. Man hittade ett 1,5 km långt nät vid en kontroll nära Kalix och många av de havsöringar som fanns i nätet var skadade eller döda.

Det har varit ont om öring som vandrat upp och förbi Stornorrforsen, något år enbart någon enstaka fisk vilket gör att arten blir utrotningshotad. Det är dags att ta ordentliga tag om fiskebestånden ska kunna överleva i framtiden och det finns nog inget annat sätt än hårdare regleringar och övervakningar.

Jag är dessutom övertygad om att begränsningar behövs även för andra fiskar som abborrar och gädda i alla fall under fiskens lektider. Man behöver nog fundera över hur mycket löjrom och sikrom som man ska tillåta tas upp ur våra vatten.

När det gäller älg är det ordentligt och hårt reglerat för att hålla ett bestånd som överlever och det tar jägarna ansvar för. Ska vi ha ett vilt fiskebestånd tror jag inte det finns andra åtgärder att vidta än regleringar. Dessutom ska allt tjuvfiske bestraffas hårdare och bevakningen av regler för fisket ske. Det finns arbetslöst folk som kan göra detta

Ska vi ha fisk kvar i våra vatten måste det skjutas bort massor med skarv och säl

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *