Förtroendet för S på väg mot normal nivå med Stefan Löfven

Det går inte att förneka att Socialdemokraterna undan för undan får ett större och större förtroende sedan Stefan Löven tillträdde och Håkan Juholt avgick. Vid den tidpunkten Juholt avgick så är uppgången betydligt större än vad siffrorna visar.

 I går kom SCB:s stora väljarundersökning. De förändringar som visas är sedan den förra stora undersökningen hösten 2011.                
                                        
  Moderaterna           28,6 (-4,8)     
  Folkpartiet            5,5 (-0,1)     
  Centerpartiet          4,7 (-0,8)     
  Kristdemokraterna     3,7 (-0,1)     
                                        
  Socialdemokraterna  37,3 (+9,6)     
  Vänsterpartiet          5,9 (+0,7)     
  Miljöpartiet                   8,1 (-3,6)     
                                        
  Sverigedemokraterna    5,4 (-0,3)    
                                        
  5.473 personer tillfrågades under     
  tiden 2-27 maj.

Det som hänt är att vi har fått en kraftig uppgång sedan Stefan Löfven utsågs till partiledare även om det är en bit kvar till att vi kommer över 40%. En sak är helt säker och det är att förtroendet har att göra just med att Stefan har ett stort förtroende. Ska man vinna val behövs ett förtroende utanför de inre kretsarna.

Moderaterna är trots minskningen det överlägset största partiet i högeralliansen trots att minskningen fortsätter. Moderaterna har två tredjedelar av väljarna inom alliansen. Kristdemokraterna ligger ständigt under 4% spärren och centern i närheten av den. Folkpartiet ligger på lite drygt 5%.

Det blir spännande att se hur länge de håller ihop om minskningarna fortsätter.

Centern har inte fått ett större förtroende med partiledarbytet.

Miljöpartiet har inte heller mått några framgångar sedan bytet av språkrör, snarare tvärt om. Vänsterpartiet har inte heller gjort några uppryckningar utan de har snarare backat sedan Sjöstedt tillträtt.

Det här säger egentligen att det är Socialdemokraterna som kommer igen tillbaka med ett större förtroende hos väljarna efter att Mona Sahlin och senast Håkan Juholt avgått. Partiledarens förtroende har nog större betydelse än man kan ana.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *