I Umeå centrum ska det inte vara arbetsplatsparkeringar

 Det ska inte byggas arbetsplatsparkeringar i city. Vi har  för inte så länge sedan tagit en ny översiktsplan för centrum.

I den står det klart och tydligt i parkeringsnormen att de parkeringar som ska finnas är till för besökare och boende. Det innebär att några nya arbetsplatsparkeringar inte kommer att tillåtas

Motivet är också ganska enkelt. Vi måste klara luftkvaliten och den överskrids när folk åker till och från jobbet. Det är helt otänkbart att förtäta staden och bygga ut om mer arbetsplatsparkeringar byggs. 

Vi måste dessutom vidta massor med åtgärder och göra det mycket svårare för folk att gena genom centrum

Så enkelt är det. Inga detaljplaner eller bygglov med parkeringar för arbetsplatser kommer att tillåtas och det gäller att så snabbt som möjligt omvandla de arbetsplatsparkeringar som finns till besöksparkeringar.

De näringar som finns i centrum måste om de ska överleva ha kunder och det är just för kundens  skull kundparkeringar behövs och de boende behöver även parkeringar.

Vi har från kommunen gjort stora satsningar på kollektivtrafik just för luftkvaliten. Den går bra för de flesta att nyttja den  för resan till jobbet i city. Vi bygger 5 km staden och det innebär att det är för de flesta enklast att cykla till jobbet och för många går det bra att gå

För de som ändå inte har möjlighet att åka kollektivt. gå eller cykla anläggs parkeringar utanför stadskärnan därifrån man kan gå, cykla eller åka kollektivtrafik. Park and bike ingår i ett sånt system

Det är vad den beslutade översiktsplanen står för. Jag förväntar mig att alla kommunala tjänstemän förmedlar och jobbar efter de beslut som vi politiker tagit och i detta fall i full politisk enighet.

 Umeå ska vara och kommer att bli den attraktiva hållbara staden med allt vad det  innebär. Hållbar ekonomisk, ekologisk och socialt. 

Då blir vi snabbt en ännu bättre kommun där staden hela tiden utvecklas och där människor kan bo och leva. 

Vill också påminna om att regeringen la in vägpaketet i närtidssatsningen för staten har ett ansvar för att Europvägarna skitar ner luften och de bygger till en kostnad på över två miljarder för att klara av miljön.

 Då är det helt omöjligt för en kommun som tar ansvar att skita ner luften och släppa in mer arbetsplatsparkeringar. Dessutom blir det stopp på detaljplanerna då vi inte kan visa på att utsläppen i City måste ner. Våga tänka nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *