Ta inte död på svensk skogsindustri

Lätt att träffa folk i Almedalen. Nu bär det snart i väg hemåt efter ett par dagar i Almedalen. Dels att behandla egna frågor i Kommuninvest och det har varit bra dar även ur den aspekten. Vi har ju en förening och en styrelse som sköter in och utlåning av pengar.

I går träffade jag och Bert Ölund träindustrierna och visst måste man hålla med om att de har drabbats hårt eller kommer att drabbas hårt av svaveldirektivet när de ska transportera ut sina varor med sjöfarten.

Träindustrierna är en viktig del av den svenska exportindustrin och bidrar därmed till välfärden. Det är en av våra basindustrier och tål inte några stora ytterligare kostnadsökningar för sina transporter och då gäller det även intransporterna av råvarorna. 

Risken är stor att dieselpriserna  kommer att stiga kraftigt när svaveldirektivet träder i kraft och även om sjöfarten kanske får någon kompensation så får säkert inte andra branscher att kompenseras. 

Tänk om dieseln kommer att kosta över 30 kr litern då det blir brist på disel när stora mängder går till sjöfart. Därför är det helt omöjligt att påföra ytterligare kostnader för att transportera råvaror och färdiga produkter oavsett om det är skatter eller andra avgifter. 

Den som bidrar till ytterligare kostnadsökningar tar inte ansvar för ett hållbart samhälle för allt som kommer från skogen tillhör ett kretsloppssamhälle och ett långsiktigt hållbart samhälle 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *