Prio till spararna behövs

Det är dags att prioritera spararna. Det för en diskussion i regering och media om bankerna och deras marginaler. Regeringen kräver mer kapital i bankerna men säger samtidigt att de har för höga marginaler.

Bankerna måste ju ha kapital att låna ut men alla diskuterar bara låntagarnas villkor. Bankernas utlåning måste man diskutera då det är de osäkra utlåningarna som gett förluster och tyvärr främst till oansvariga länder som Grekland, Spanien, Italien med flera.

I Sverige har det lånats ut till bostäder utan krav på amorteringar som kan bli besvärligt i framtiden. Allt ska ju betalas över tiden men det märkliga är att ett gammalt hus blir dyrare än ett nytt. Alla varor som är begagnade ska ju vara billigare.

Bankerna ska ha pengar att låna ut. Det är därför konstigt att man inte diskuterar mera spararnas villkor. Över tiden blir det billigare om man först försöker spara ihop så mycket som möjligt oavsett vad man tänkt köpa. Då behövs det signaler om att det är bra att spara. Nu måste det vara spararnas tur både hos bankerna och i den ekonomiska politiken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *