Bostadsministern ska inte skylla ifrån sig

Bostadsministern har helt fel. Under Almedalsveckan sa Stefan Attefall att det beror på kommunerna att det byggs för lite bostäder. Jag påstår att han har helt fel. Det byggs inte för det finns ingen bostadspolitik.

Kommunerna har visserligen planmonopolet men det är inte där skon klämmer. Villabyggandet dog nästan helt med de nya reglerna om hur stor egeninsats och hur mycket banken lånar ut. 

Det är nästan samma sak med bostadsrätter och ska man bygga hyresrätter måste fastighetsägaren ha ett stort eget kapital.

Detta är huvudorsaken till att det inte byggs några bostäder. I stor Stockholm har högeralliansen sålt ut hyresrätterna till bostadsrätter. Du borde skämmas Attefall när du säger att det beror på kommunerna att inget byggs.

Kommunerna har inte heller råd att starta detaljplanearbetet förrän man har en kommande fastighetsägare som självklart har en egen ide om hur man vill forma sitt projekt.

Det finns också brist på folk i kommuner, entrepenadföretag och konsulter av olika slag som sysslar med byggande och planering. Regeringen är de som har ansvaret för de akademiska utbildningarna och där har man inte gjort tillräckligt för att utbilda dessa bristyrken.

 Slutligen har lagarna om byggandet blivit krångligare och som om inte det räcker till har jag flera exempel på detaljplaner som legat på regeringens bord i flera år då planerna överklagats. 

Den processen tar för lång tid och det är inte heller kommunernas ansvar. Ta ansvar Stefan Attefall och skyll inte på andra. Jag undrar slutligen varför man har en bostadsminister som inte har något ansvar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *