Efter de två stjärnvärvningarna – har Skellefteå AIK seriens främsta backuppsättning?

I ett lag där offensiven sedan många år tillbaka varit ledande och bärande har stjärnorna på forwardsplatserna kommit i samma takt som de gått – Skellefteå AIK har de senaste säsongerna alltid haft en stjärntät arsenal av anfallare som burit dem till fyra raka seriesegrar. Nu är det dags att prata om de där bakom som i år mycket väl kan vara den främsta uppsättningen på väldigt länge; backarna.

LÄS OCKSÅ: Fem punkter som talar för Skellefteå AIK i kampen om Le Mat.

Det har flitigt diskuterats om Skellefteå AIK verkligen ersatt alla de flyktade backar (se lista längst ned) som lämnat sedan Joel Lundqvist lyfte bucklan i Skellefteå Kraft Arena för drygt fyra månader sedan – kanske är det också så att laget fortfarande saknar den där formgjutna ersättaren för de fysiskt överlägsna Anton Lindholm och Alexander Urbom, hade Micke Lindgren hittat en sådan skulle inget lag i serien kunnat mäta sig med västerbottningarnas backuppsättning.

Eller kan något lag det även utan den saknade pusselbiten i Skellefteå?

Allt beror på hur det medicinska teamet, tillsammans med en del tur, får ordning på de skador som lagets stjärnbackar dras med. Får Kyle Cumiskey och Johan Alm vara helt friska när de kommer tillbaka är de två absoluta topp-toppbackar i såväl SHL som hela Europa (Rankas som tvåa och trea i C-Moreprofilen Sanny Lindströms ranking över SHL:s bästa backar) och tillsammans med Niclas Burström en trio få lag kan matcha. Bakom dessa skuggar blivande storbackar som Sebastian Aho (som mycket väl kan få sitt stora genombrott i vinter), Marcus Pettersson, Filip Berglund och Emil Djuse. Addera sedan rutinerade Fredrik Lindgren, som fortfarande håller en väldigt hög lägstanivå, till den mixen så har du en åtta man stark backuppsättning få lag kan stoltsera med.

Jag vågar faktiskt säga att om allt faller väl ut så kommer Skellefteå AIK anno 16/17 att ha sin starkaste defensiva lagdel på väldigt länge och den enda från de senaste finalsäsongerna som faktiskt kan hota är den från 12/13 då Johan Alm, Erik Andersson, Niclas Burström, Petter Granberg, John Klingberg, Martin Sevc, Fredrik Lindgren och Tomas Skog var med om att bärga klubbens första SM-guld i modern tid.

De har lämnat:
Jacob Andersson, IF Björklöven.
Arvid Lundberg, Växjö Lakers.
Anton Lindholm, Colorado Avalanche.
Tim Heed, San Jose Sharks.
Alexander Urbom, Djurgårdens IF.

De har anslutit:
Emil Djuse, Modo Hockey.
Johan Alm, Milwaukee Admirals.
Kyle Cumiskey, Rockford Icehogs.
Filip Berglund, uppflyttad från J-20.
Hugo Danielsson, do.
Anton Danielsson, do.

3 kommentarer

  1. Jag håller med att kyle och Alm kan bli tungan på vågen i ett slutspel. MEN bågge kommer skadade ifrån nordamerika!! Vad hade hänt dessa spelare om inte AIK gett dem en rehab chans? Samhällsskillnader ? ,skillnader i kultur och sätt att tänka månne! Allt är verkligen inte bättre ”over there”.

  2. Pingback: Skellefteå AIK bäst i landet på att att lyfta upp talanger | Elithockeybloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *