Var inte otrevlig, snälla, var snäll

Man skall inte vara otrevlig, man bör rent utav vara trevlig och snäll. Det finns en glidande skala mellan att vara otrevlig, kanske ibland mobbande, och att uppträda behagligt och hänsynsfullt så att andra känner uppskattning över det. Varje människa kan uppfattas som ett avgörande inslag i andra människors psykosociala miljö. Vi kan inte undandra oss den betydelse vi har för andra i vår närhet. I dagens samhälle med sociala nätverk har vi inverkan på andra även om vi skulle befinna oss i t.ex. Australien. Det är enklare med dålig andedräkt och armsvett. Den försvinner lätt när avståndet ökar men minnesbilden finns naturligtvis kvar. Betydligt värre är det med ord, meningar, blickar och rörelser. Till och med ett blåmärke går bort om det uppstår i en svängdörr av misstag. Men otrevligt beteende stannar kvar i en liten ryggsäck hos var och en. Varje människa har sannolikt också något som kan liknas vid en vågskål. På den fula sidan lastas det otrevliga och på den fina sidan lastas det trevliga och behagliga. Detta kan vägas upp tills båda skålarna blir så tunga att vågen faller samman. Några vaknar med ett tungt sinne, andra med att lättare sinne. Tänk om dem med det lättare sinnet skulle stänka, du läste rätt det skall vara stänka, lite mer på dem med det tyngre sinnet. Tänk om vi skulle förstå vilken betydelse vi har för andra genom att säga eller inte säga och genom att göra eller inte göra. I åratal, i min ungdom raljerade jag över uttrycket som ofta fälldes, ”Men han eller hon är ju snäll i alla fall…”. Idag inser jag att detta var betydligt mera värt än jag någonsin anade. Snälla, var snäll, i dag och de andra dagarna också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *