Nästan alla är emot allt nytt

Motståndskraften verkar vara en av de starkaste krafterna. Den kan användas till mycket men undvik den för att hindra utveckling. De flesta är emot allt nytt eller alldeles för många är emot det som är nytt. Man kan även säga att det finns ett tydligt motstånd mot förändring men dock inte all förändring. Den förändring som passar en viss person, ideologi eller målsättning är inte vissa emot.

Mer av samma sak är inte särskilt framgångsrikt om något skall bli bättre. Receptet för utveckling är att tänka annorlunda och därmed göra lite annorlunda.

Det som särskilt frapperar mig är att allt för många chefer inte arbetar för förändring till det bättre genom att motivera den saken så att medarbetare hänger med på tåget. Hindret för att motivera ligger väl bland annat i det retoriska tillkortakommandet hos chefen. Själv blir jag sextiotvå år detta år och trots den fördomsfullt mycket höga åldern blir jag knottrig när mittenfolket, dem mellan trettiotvå och fyrtiofem, allt för ofta bromsar upp förändringens fina ljumma vind.

Redan Machiavelli på 1400/1500-talet sade något om att, ”Det finns ingenting så svårt att ta itu med, ingenting så väldigt att leda, ingenting så osäkert framgång, som att införa en ny tingens ordning; ty den som försöker har nämligen alla dem till fiender som drog fördel av den gamla ordningen och han har endast ljumma försvarare i dem som drar fördel av den nya.” Osäker källa.

Min uppmaning till alla är; bromsa inte upp förändring och förnyelse så förbaskat mycket! Vill ni inte förändra? Stå då kvar där på stranden när vi andra seglar vidare mot nya spännande mål.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *