Lägg av med jobbet!

Från början vill jag deklarera att detta är ett skryt om att jobba så lite som möjligt och uträtta så mycket som möjligt. I ett pressat arbetsliv lockas anställda till att jobba på fritiden. Tänka på jobbet, innebär även att man jobbar. För många är orsaken att de helt enkelt inte hinner med jobbet på arbetstiden, för andra att de skapat en ovana att kunna låta chefen se att de ägnat sig åt jobbet, även utanför jobbtiden. Försök heller inte säga att den som har s.k. oreglerad arbetstid skall jobba när som helst. Mail har blivit den dokumenterade möjligheten att visa chefen och andra att man är ”On” även när men borde vara ”Off”. Själv har jag haft ett antal mycket pressande och krävande jobb och inte så sällan har jag skroderat om att jag ser det som ett smärre misslyckande att t.ex. jobba över eller jobba mer än cirka åtta timmar om dagen. Vad gäller resor stör de min bild efter som de är tidsödande. En chef skall helt enkelt ge fasiken i att skicka mail på söndagar. Det är stressande för många mottagare. Läs vad Tysklands arbetsmarknadsminister säger, http://www.idg.se/2.1085/1.454010/jobbmejl-pa-fritiden-kan-forbjudas?utm_source=tip-friend&utm_medium=email

Att koppla bort jobbet när det borde kopplas bort är en viss konst som måste tränas upp för att fungera. Det krävs förmodligen ett gott självförtroende att inte visa eller säga att man jobbar lite på söndagar och ledigheter. Själv har jag ett automatiskt svar i min jobbmail som talar om att jag inte läser mail när jag är ledig.

Denna månad blev jag färdig med en akademisk examen. En chef sade att han var ”imponerad av den tid jag lade ner på studier”. Han visst inte att jag växlade hundra procent mellan arbete och annan tid. Men sanningen kan vara en annan. Jag kanske är så lat att jag ständigt letar efter ett sätt att bli färdig med uppgifterna så att jag kan få ”annan tid” så kallad, icke jobbtid. Det tjänar arbetsgivaren på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *