Språklig ohyra

Håll käften! Det bjuder mig emot att skriva håll käften. Men jag måste skriva, håll käften för att åskådliggöra effekten av det. Uttrycket håll käften är inte ”bara retorik” som någon skulle vilja påstå. Håll käften, kan även tolkas som ett uttryck för ignorans, respektlöshet och nedvärdering. Det kan också uppfattas som obildat och fult. Det är svårt att hitta de positiva tonerna i uttrycket, håll käften. För att hitta det gestaltade eller kanske det brutalt poetiska behöver man förflytta sig in i litteraturen eller konsten där mycket mera är tillåtet. Men det var inte en konstnär som sade, håll käften. Det var en framträdande politiker som tappade tålamodet inför en journalist. I min yttersta vidsynthet och tolerans såg jag inte heller denna konstiga politiska konstnär som en som hade legitimitet att säga, håll käften.

Himlen skulle öppna sig om denna ”ordets konstnär” gjorde ett utspel i stil med; Okay, jag har flera gånger uttryckt mig opassande, jag har använt fula ord, jag har förmodligen på detta sätt generat många människor. Därför är jag mycket ångerfull och ber uppriktigt om ursäkt. Men detta kommer förmodligen inte att ske. För det finns det ordspråk. Ett är, ”Inga träd får växa till himmelen”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *