Kanske därför det går dåligt för vissa företag och organisationer

Chef eller ledare är inget man plötsligt är när man vaknar en morgon. Man kan däremot ha fallenhet för det. Det krävs utbildning och träning för ett humant, etiskt och lönsamt ledarskapet. Just detta är det stora tillkortakommandet i näringslivet och den offentliga sektorn. En av våra långsamma katastrofer, förutom tågtrafiken, är det bristfälliga ledarskapet som jag kallar för ”icke-ledarskap”. När det upptäcks att kompetensen brister betyder det att ständiga förbättringar av sättet att arbeta uteblivit. Världen är full av chefer som är rekorderliga kollegor men små som ledare. När en organisation inte längre kan konkurrera, betyder det i första hand att ledarskapet brustit. Det har brustit i ledarens och ägarens kompetens att rekrytera chefer som har förmågan att förnya och förbättra.

Nu kan jag tänkta mig att alla chefer och ledare som alla tycker att de är lämpliga och kompetenta blir arga på mig. Jag kan och törs påstå att ”icke-ledarskapet” är ett av näringslivets och organisationernas största underlåtanden.

Mitt råd är, gör inte vem som helst till chef, som saknar lämplighet, utbildning och träning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *