Makten, politiken och ärligheten

I ärlighetens namn har väl tjänstemännen aldrig för stor makt om politikerna inte vill det eller ser till det? Som illustration citerar jag en strof i ett blogginlägg i dagens Västerbottens-Kuriren. ”Jag tycker det är märkligt att enskilda tjänstemän ska ha större makt än politiker…”. Jag tycker att det är en förhastad slutsats som denna politiska artist drar. Var i stället lite mera precis och exakt i språket. Fullständig bli dock ingen. I sammanhanget bör frågan; makt till vad? ställas.

I det politiska systemet finns det en instans som bestämmer och en som utför. Det är ofta utföraren som beskylls för att ha för stor makt. De utförande tjänstemännen har förmodligen dragit nytta av ett otydligt beslutande från politikerna. Visst är det så att det är politikerna som har makt över makten genom att bestämma ordningen i det hela? Av detta vill jag dra en slutsats, en slutsats där jag utelämnar en premiss och låter det hela vara underförsått. Slutsatsen blir därför. Endast om politikerna tillåter det får tjänstemännen för stor makt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *