De betydelselösa

Jag har blivit lite småtrött på flera författares uppslag på tema för sina romaner. Jag kanske är avundsjuk men absolut inte missunnsam. Det gäller att hitta bra uppslag till romaner. Detta är bland annat författarens stora utmaning. Ibland har jag skämtat om att jag aldrig kan bli författare för jag har haft det för bra i livet. Kanske jag inte skall ropa hej ännu. Å andra sidan skall jag inte bli författare heller. Jag skall bara skriva och tala. Man kan inte bli någon man redan är, sade min lektor på universitetet.

Inte slog far mig, inte söp mor, själv vare sig rökte eller snattade jag. Vem vill förresten läsa om en horisontell klassresa. Men det verkar underlätta bokuppslaget om det är dramatiskt redan i titeln. Det kan handla om otäcka saker som Pest och Kolera, Tsunami och gud vet vad. En liknande sak, som en analogi, utgör hemmareportagen om hus och inredning. Det är alltid någon som köpt ett stort gammalt hus och renoverat det för minst fem miljoner eller några som dragit hem auktionsinköp från Capri och London och låtit det umgås med möbler fån Ikea. Bara för att kokettera.

I min nyliga C-uppsats i Skapande Svenska har jag gjort en, Narratologisk studie av Torgny Lindgrens roman, Ormens väg på hälleberget. Ingen kan som Torgny Lindgren, upphöja det ringa, (”Konsten att upphöja det ringa”, Marcus Willéns doktorsavhandling). Till detta kommer att jag under min skoltid i Storfors i Värmland hade Torgny Lindgrens som klassföreståndare några år.

Det kanske är därför jag kom på det. I morse kom jag i alla fall på ett arbetstema för min kommande roman. Den skall heta, ”De betydelselösa”. En sådan titel kan väl få säga allt? Är det några som vill anmäla sig som förgrundsgestalter för romanens huvudpersoner? Kom ihåg att ni bör vara betydelselösa annars blir det inte trovärdigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *