Facebooks nya rekommendationer av sidor förvirrar…

[dagens musiktips]

Facebook har nyligen utökat sitt sätt att rekommendera sidor för oss. När du börjar gilla en sida får du idag rekommendationer om ett gäng andra sidor du kanske också kan gilla, se nedanför Plakats sida här nedan.

similar_plakat

Du kan gilla dessa sidor direkt i de små kvadraterna eller klicka dig vidare till den aktuella sidan. Jag trodde först att rekommendationen byggde på vad jag tidigare har gillat och vad mina vänner har gillat för sidor – precis som den tidigare ”Gilla sidor”-funktionen, som jag skriver lite mer om nedan. Men, så ”enkelt” verkar det inte vara. För om jag gillar t ex Socialdemokraternas sida får jag endast upp en mängd rekommendationer om andra sidor som handlar om socialdemokrater på något vis, se dump längre ner. Och det verkar vara samma rekommendationer för dig också, om du gör samma sak, i varje fall de kamrater jag har kollat av detta mot. Det hela bygger alltså på någon slags ”tema-rekommendation” – gillar jag Socialdemokraterna gillar jag kanske också Håkan Juholt och Carin Jämtins sida o s v.

similar_sossarna

För att ytterligare röra till det lite, så om jag klickar på vad jag trodde var ursprungskällan till det hela, alltså den lilla navigering som av någon konstig anledning heter ”Gilla sidor” i min vänstermeny, se nedan, så kommer jag till ”Rekommenderade sidor”. Den här fliken kom dit någon gång i höstas.

gilla_sidor_highlightad

Och där kan jag inte hitta något spår av alla dessa sidor som rekommenderades när jag var inne på Socialdemokraternas sida, se nedan. Denna rekommendation verkar däremot bygga på mitt eget och mina vänners engagemang.

rekommendeard_sidor_samma_för_alla

Förvirringen ökar om jag kikar vidare. Klickar jag på Findus får jag ett gäng andra matrelaterade sidor, kanske inte så konstigt. Men Coca Colas gillare bjuds på YouTube och Facebook. Öhhh… what? Har ju troligen med storleken på dessa giganter att göra, men Coca Cola har ju egentligen väldigt lite gemensamt med YouTube.

Skärmavbild 2013-02-19 kl. 08.12.02

Skärmavbild 2013-02-19 kl. 08.12.23

Kollade även på Lantmännen sida ”Bra mat från Lantmännen”, som ju äger ett antal varumärken de säkert skulle vilja flagga upp, men nja. Fast ”Säkert bondförnuft” och framförallt ”Vendelas Telefonbyrå” med 615 gillare blir säkert glada!

Skärmavbild 2013-02-19 kl. 08.17.22

Jag har letat men inte hittat svaret på hur Facebook hanterar dessa rekommendationer eller om det är något jag som sidägare kan påverka, högst troligt inte… Sökandet fortsätter, har du någon kunskap att bidra med får du gärna dela med dig i kommentarerna nedan eller direkt till mig på Twitter/Facebook.

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men tänk om Facebook var lite tydligare med vad de gjorde för förändringar så att vi användare hade en chans att följa med i deras påhitt. Det vore ju till exempel tacksamt för en sidägare att kunna styra dessa rekommendationer. Minst sagt. Då kanske vi hade tyckt lite bättre om deras agerande? Eller har hela Facebook blivit så komplext att vi inte orkar ta till oss alla finesser längre?

/ @jmjobring

Det här är inlägg 28 i mitt försök att blogga 100 dagar i rad tillsammans med ett gäng andra bloggare i Sverige under taggen #blogg100. Läs mer här. Kan också tipsa om min Twitterskola för dig som är nybörjare eller nyfiken och vill kliva in, 6 delar som börjar här.

1 kommentarer

  1. Pingback: 33. Veckans 5 bloggtips #Blogg100 (v8) | sarahernandez.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>