Min #icebucketchallenge och några ord om fenomenet

Jo, den nådde även mig. Skrev kort om #icebucketchallenge häromdagen och fick nu en utmaning av min kollega Elisabeth. Är som så många andra lite kluven till detta, men som viralt fenomen är jag djupt imponerad och fascinerad. Det finns mycket där för oss som arbetar med detta att lära och fundera över. Och lite därför tog jag mig friheten att nominera tre andra bloggare som jag tycker skriver bra. Ska bli kul att se hur de tar sig an uppgiften, var min tanke, men upptäckte att jag var lite sent ute, mer om det nedan. I vilket fall, här är min film från ett ganska kyligt och blåsigt Umeå efter lunchens löptur…

Skärmavbild 2014-08-27 kl. 17.14.19

Och de tre jag utmanar är Niklas Deeped som jag sedan såg att han redan hade fått sin beskärda del och givetvis i vanlig Deeped-anda skrivit ett grymt bra inlägg och utfört det hela med bravur och grundlighet. Så hatten av, och skammens rodnad över mina kinder över min dåliga research. Den andra jag utmanar är mannen bakom #blogg100 och bloggen Bisonblogg, Fredrik Wass som ofta skriver initierat och bra. Den tredje är Jonas Söderström som förutom att vara en högt älskad kusin även är en grym bloggveteran. Just nu är Jonas nog mest känd för sin bok Jävla skitsystem som har tagit honom på en föreläsningsserie runt världen. Hoppas att de vill anta utmaningen och kanske skriva något om det.

Och ja, jag skänkte pengar. Till Hjärnfonden som själva också har antagit utmaningen. Vill du läsa mer om ALS kan du börja här. Vill du också skänka är Hjärnfonden ett bra ställe, du gör det här.

Reglerna för utmaningen är att du ska bli utmanad. Du kan antingen acceptera utmaningen och hälla kallt vatten (isvatten är inte så lätt att fixa alltid…) över dig eller donera 100 dollar till ALSA. I filmen, ja du ska göra en film ;), ska du berätta att du skänker pengar och vem du vill utmana. Så, även om du accepterar ska du skänka pengar fast då ”får” du skänka mindre än de 100 dollarna du ”ska” skänka om du hoppar av. Och sedan ska du förstås sprida ordet.

Det har skrivits så mycket bra om det här att jag inte behöver orda så mycket mer, utan lägger lite länkar nedan så kan du själv läsa vidare:
Wikipediartikel om Ice Bucket challenge
ALSA där allt startade
Mashable om ”What the Ice Bucket Challenge Can Teach Us About Engagement”
Mashable som har samlat ett gäng kändisfilmer

/ @jmjobring som just nu lyssnar mycket på efterlängtat nytt av Basement Jaxx.

 

1 kommentarer

  1. Pingback: Vem startade Ice Bucket? | Jakob Mjöbring

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *