Podcast – radio för alla alltid

[ljuv sommarmusik]

Jag har på senare tid alltmer börjat lyssna på podcasts, och som vanligt brukar man inte vara ensam om att göra saker. Så, när jag nu tänkte blogga om det kastade jag iväg en tweet med frågan om någon kunde rekommendera lite podcasts, och kontaktade några som jag visste stod bakom några av de podcasts jag lyssnar på (Slashat.se och Mediespanarna). Och som alltid på Twitter får man bra svar. Här nedan följer en sammanställning av tips på bra podcasts och kommentarer från grundarna av några podcasts. Dela gärna med dig i kommentarerna om du har några egna bra tips! Trevlig lyssning.

Frågorna var:
1) Varför skapade du en podcast?
2) Kan du rekommendera någon bra podcast?

Jesper Enbom, upphovsman till #mediespanarna från Inst. för kultur- och medievetenskaper, Umeå universitet

1) Jag intresserade mig för podsändningar efter att jag hade skaffat min första ipod i juni 2006. Det sammanföll med Fotbolls-VM då Guardian hade lanserat föregångaren till footboll weekly som hette The World Cup show. Smidigheten i att prenumerera på sändningarna och lättheten att ta med sig ipodden (i synnerhet vid löpning) är för mig en oslagbar kombination. Innehållsmässigt så var det blandningen av professionalism och amatörism bland podsändningarna som lockade. Vidare uppskattar jag den blandning av genrer som podcastsändningarna inbjuder till exempelvis fotboll, humor och samhällsfrågor.

När det gäller podsändningar kopplat mer specifikt till universitetsvärlden så gillar jag för det första att det går att ta upp aktuella saker och samtidigt koppla det till vetenskap och forskning. Det populärvetenskapliga anslaget är spännande eftersom det tvingar oss inom akademin att diskutera på ett annat sätt än i seminarierummet vilket jag tror är mycket nyttigt. För det andra tror jag på själva samtalet som ett sätt att nå ökad kunskap både för deltagare och lyssnare. Att skippa monologen, som det tyvärr ofta blir vid föreläsningar, gör det hela mer dynamiskt.

Den sista anledningen bakom podcastandet är att det är otroligt roligt. I synnerhet eftersom jag slipper sköta redigering…

2) Guardian football weeklyFilip & FredrikThe Game (Times). Dessutom mängder av program från BBC och SR.

Erik Lindenius, studierektor, den andra upphovsmannen till #mediespanarna

1) Både jag och Jesper gillar Podformatet. Vi båda har varit aktiva lyssnare under flera år. Att göra en PodCast med mediespaningar är också ett sätt för oss att dela med oss av den utbildning vi fått och forskning vi gör. Vi försöker anpassa den så att den blir tillgänglig för människor som inte har läst på universitet. Det är en viktig del av vårt uppdrag från staten. Viktigast är dock att vi tycker det är oförskämt roligt att göra det.

2) Filip & FredrikVärvetTill slut kommer någon att skrattaLuuk & LokkoNerdistSModcastUnion News Network (Video)Ted Talks (Video)Best of YouTube (video)Schulman Show (video). En hel del av SR:s radio-arsenal: Spanarna, P3 dokumentär, På minuten, Medierna, Publicerat etc.

— —

Jezper Söderlund, en av upphovsmännen bakom Slashat.se

1) Kul att du frågar om Podcasts, jag hjälper gärna till. Anledningen till att jag och Tommie gör Slashat.se var mest att vi redan satt och snackade strunt om teknik dagarna i ända, ältade nyheter, bråkade om Apple vs resten osv. Vi tyckte det kunde vara roligt att blanda in fler, och då vi under just den perioden konsumerade ganska mycket podcasts så ville vi prova det som format, snarare än att blogga om det. Med en podcast, speciellt livesänd med chat, så får man en bred skara människor som tycker mycket olika i frågorna vi diskuterar, och det gjorde innehållet mer intressant tyckte vi. Sen har det rullat på 🙂

2) Det finns så hemskt mycket podcast inom det absolut mesta. Jag önskar jag hann lyssna på fler podcasts än jag gör, men när jag väl får tid så lyssnar jag gärna på This Week In TechThe Verge PodcastEngadget Podcast och Macradion. Som tekniknörd blir det lätt inom det området. Som grafiker lyssnar och tittar jag också en del på den sortens videor, för tips och inspiration. Då blir det ofta Moderskeppets Photoshop, och egentligen allt jag kan hitta på iTunes.

Tommie Podzemski, den andra upphovsmannen bakom Slashat.se

1) Jag och jezper har under flera år snackat om att starta en pod, men det blev av någon anledning aldrig av. För över tre år sedan då vi bestämde oss för att sätta oss ner och spela in. Det är snart 167 veckor sedan.

Idén med Slashat.se är att göra en avslappnad och underproducerad podcast. Det låter kanske lite konstigt, men vi insåg tidigt att det inte funkar att klippa i efterhand och lägga för mycket tid på att göra ”riktigt radio”.

Det är en av anledningarna till att vi dricker i showen och är så öppna med det. Vi är inte guds gåva till teknikkunskap och vi försöker att inte förmedla en sådan bild av oss, vi gör detta för att vi brinner för det. Och utifrån detta har vi skapat oss en rätt unik nisch.

2) Vanligtvis lyssnar jag mycket på det amerikanska podcastnätverket TWiT och då huvudsakligen på deras flaggskepp This Week In Tech. Men även This week in GoogleAll about Android och Tech News Today. Lyssnar tyvärr inte på någon svensk podcast.

 — —

Christopher Månsson, står bakom podcasten eDokumentären tillsammans med Sarah Wittbom

1) Såg ditt Twitter att du sökte tips på podcasts. Jag och min kollega Sarah Wittbom gör podcasts om intressanta personligheter inom e-handelssverige. Vi kallar det eDokumentären. Finns tre st än så länge och det kommer fler i sommar. Min chef och kollega Sarah Wittbom är en riktig idéspruta och fantastiskt duktig på att presentera saker. Hon förklarade idén för mig och jag hakade tveklöst på. Vi började från noll och fick sätta oss in i både ljudredigering och mikrofonutrustning. Det var något helt nytt och lite av en utmaning – vi gillar att testa nya saker. Podcasts kompletterar verksamheten bra då vi har ett stort event för e-handlare varje år i maj – Nordic eCommerce Summit. Våra podcasts blir en fortsättning och ett sätt för oss att sprida kunskap och intresse inom e-handel resten av året. Men framförallt vill vi lyfta fram personligheter och lyckade satsningar inom e-handel. Vi har bl a gjort podcasts om Ola Ahlvarsson och Johan Staël von Holstein, Klarna och Monterosa och den mobila revolutionen

2) Själv lyssnar jag mest på amerikanska podcasts. Det finns ett podcastnätverk som jag tycker är speciellt bra – 5BY5 http://5by5.tv. Mule Radio Syndicate har en poscast som heter ”The Talk Show” med bloggaren John Gruber som är lite av en favorit: http://muleradio.net. Vill man gå ett steg längre så finns det även videopoddar på TWiT. ”This Week in Tech” på söndagkvällar är favoriten där: http://twit.tv/

— —

Monika Lindquist, driver ingen egen pod, men är entusiastisk lyssnare.
2) Här kommer några podcasts jag tycker är bra/roliga. BodyRadio tar upp allt man kan tänka sig kring träning, kost och bjuder oftast in profiler fr deras bransch att medverka. Oftast är det dessa personers åsikter/tankar och träning man är intresserad av. Informativt och ofta utbildande framför inspirerande. Jillian Michaels har också bra podcasts men de är mer reflekterande och inspirerande.
Jag älskar även att ta vara på tillfällen av dötid. I bilköer. På tunnelbanan. På promenader. Där lyssnar jag på P3 dokumentär. Någonting jag började med i höstas var att plugga franska via podcasts. Helt fantastiskt. Radio Lingua Network lär ut diverse språk på ”en kafferast.” Coffebreak French/Spanish osv

— —

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men jag tror att podcastandet går en lysande framtid till mötes, av två orsaker. För det första är det ett väldigt enkelt sätt att få ut sin åsikt. För det andra har vi allt svårare för att följa den gamla tidens radio och TV-tablåer, vi vill helt enkelt lyssna när vi själva har tid, inte när programmet råkar sändas.

/ @jmjobring

2 kommentarer

  1. Pingback: Marknadsför dig med podcasting : Nordic eCommerce Knowledge

  2. Pingback: Hög tid att upptäcka podcasten | Social masskommunikation

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *