Möt ”Carinaro” – en av de största på Instagram i Umeå

[Musiktipset]

”Carinaro” är en Umeåtjej som har över 1.400 följare på Instagram och med 200-300 ”likes” på sina bilder. Bilderna är ofta från Umeåtrakten och gärna filtrerade genom starka färgfilter. Jag blev så nyfiken att jag var tvungen att ställa lite frågor till henne. Det blev en lång intervju och mot slutet hittar du ”Carinaro”s bästa tips kring Instagram, taggning och filter/appar – bra tips inte minst för dig som funderar på att starta ett konto för ditt företag – något som enligt ”Carinaro” kräver väldigt stor försiktighet så att det inte blir en tråkig reklamkanal. Trevlig långläsning för dig som är nyfiken på Instagram – det just nu snabbast växande sociala mediet. Jo, alla bilder är förstås tagna av ”Carinaro”.

Vem är ”Carinaro”?
Jag är en krass och realistisk akademiker med en efterhängsen hantverkaridentitet. Vrider och vänder på ord på mitt arbete på Umeå universitet, fixar och trixar med bilder när jag är ledig – bland annat. Periodvis reser jag mycket både i arbetet och privat men älskar också (eller kanske just därför) att vara här hemma i Umeå.

Hur länge har du varit på Instagram?
Jag skaffade mitt instagramkonto för ca 2 år sedan. Jag dömde snabbt ut de trista, statiska filtren och förstod inte riktigt grejen. Sedan dröjde det faktiskt till i sommar, i början på semestern, innan jag blev nyfiken på Instagram igen och gav det en ny chans.

Har du någon professionell fotobakgrund?
Nej, det har jag inte. Har däremot en estetisk gymnasieutbildning och ett gediget fotointresse som kommit och gått sedan många år tillbaka. Skillnaden med att använda Instagram för mig är att bilderna inte längre ligger i en röra i en kartong eller i en lika rörig fotomapp på min Iphone. På Instagram gör jag ett strängare urval och får bättre överblick.

Vad plåtar du med?
Av alla de bilder som jag har på Instagram är det endast en enda som jag tagit med min Nikon D90. Alla de övriga är med min Iphone 4S. Jag trodde att jag skulle lägga upp fler ”finfoton” men jag gillar idén med att alltid ha med sig denna lilla lätta och behändiga kamera som jag kan ta fram på några sekunder när jag ser något vackert eller spännande och att jag sedan kan redigera på väldigt kort tid. Lätt, snabbt och prestigelöst!

Dina tre bästa tips för nybörjare på Instagram som vill sprida sina bilder över världen?
Då får det bli några tips från en nybörjare till andra nybörjare – jag är ju rätt ny jag med. Instagram består ytterst av människor. Som i alla andra sociala sammanhang finns det koder och interna självklarheter som först kan vara svåra att förstå, och det finns fortfarande delar av Instagramkulturen som jag själv ännu inte har knäckt. De tips jag ger här handlar enbart om den fråga du ställer om spridning utanför den egna bekantskapskretsen, utifrån idén att det är bilderna som ska spridas och inte den egna personen.

Tips 1: Tänk på ditt flöde – andra gör det. 
Det är genom ditt bildflöde som du kommunicerar med andra instagrammare. Här handlar det om att ha ett tänk både för vad du lägger upp och hur du lägger upp det. Experimentera och utveckla din egen stil – det finns anhängare av de flesta fotostilar – men gör ett medvetet urval av bilder. Det viktiga är att det finns en tanke med bilderna och att de har ett slags estetiskt värde som gör dem intressanta utanför den egna familjen eller vänskapskretsen. Våga experimentera och var inte så blyg eller seriös. Instagram är en lekstuga och ett av få forum med helt fritt spelrum för vilda redigeringar och oortodoxa vinklar. Tänk särskilt på att det kan vara svårt att få andra instagrammare att relatera till bilder på människor som de inte känner. Där krävs extra fingertoppskänsla så att de skildras med kreativitet, kärlek och finess. Av 100 bilder som susar förbi på Instagram där människor utgör det huvudsakliga motivet är det kanske högst 1-5 av dem som talar till mig.

När du väl har fått en följare kan du inte ta för givet att den kommer att stanna kvar. Tänk på att inte spamma andras flöden med en massa bilder på raken, allra minst med bilder på samma motiv. Om du har hittat ett fint moln räcker det gott och väl med att du lägger upp den bästa av de bilderna, redigerad eller som den är. Man förstår grejen: Det är ett fint moln. Själv lägger jag vanligen upp mellan 1-4 bilder per dag, sällan med mindre än en timmes mellanrum. Vet inte om det är optimalt men det funkar för mig.

Jag tror också att det är bra för spridningen att lägga ut bilder med viss regelbundenhet, i alla fall några gånger i veckan, för att på så sätt göra sig påmind om att man finns.

Tips 2: Socialisera mera
Bli en aktiv del av Instagram-kollektivet. Om du är intresserad av foto kommer detta engagemang ofta naturligt av ren nyfikenhet. Alltså: var nyfiken, sök, fråga, gilla, och visa uppskattning när du tycker att något är riktigt bra. Tänk att Instagram är en fest och att du själv har det största ansvaret i vilka nya bekantskaper du kommer att knyta.  Och som på fest är det bra att hålla en trevlig ton. Att t ex lägga upp gnälliga lappar i bildflödet är ett av det säkraste sätten att få folk att avfölja, oavsett vad gnället riktar sig mot.

Tips 3: Tänk smått
Du kanske är van att arbeta i det lite större formatet med subtila detaljer, makalös teknik och knivskarp skärpa. Den typen av foto går dessväre oftast inte att översätta direkt till Instagram. En stor del av hemligheten med att väcka intresse tror jag faktiskt är att tänka ”tumnagel”. Om bilden inte ser intressant ut i tumnagelsstorlek, dvs den storlek vi ofta först ser Instagram-bilderna i en vanlig smartphone, då kommer inte många att göra sig besväret att klicka på den, gilla den och söka sig vidare till din sida och följa dig – oavsett hur snygg bilden är när man får se den i större storlek. Fundera alltså över hur linjer, ytor, former, perspektiv och färger gör sig i det riktigt lilla formatet.

Vad använder du oftast för filter?
Som du säger är många av mina bilder förhållandevis färgstarka. Men fråga hellre vad jag använder för appar. När jag använder färgfilter i ordets rätta bemärkelse, alltså för att lägga på färg som inte redan finns i fotot, är det oftare för att dämpa de färger som redan finns i bilden men som jag förstärkt. Ungefär så här ser en vanlig process ut:

I mina ”stilla” motiv använder jag oftast PRO HDR som kameraapp, dvs att jag tar fotot med den. Med den kan jag få täckning i både de ljusaste och mörkaste partierna i en bild och det går att fota i ganska hopplösa ljusförhållanden där jag inte ens skulle försöka med den vanliga iphonekameran. Tricket är att den tar två bilder – en som exponerar efter de mörkaste partierna och en som exponerar efter de ljusaste – och lägger samman dem till en enda bild som ofta blir häpnadsväckande likt det faktiska synintrycket. Jämfört med ett vanligt foto är det endast en liten del av motivet försvinner i högdagrar och skuggor, så man har redan där en mer färgstark bild.

När jag börjar att redigera en bild använder jag just nu oftast Snapseed för att justera ljus, mättnad, intensitet, kontrast och temperatur. Det är här som jag tar fram färgerna i bilden. Jag gillar den eftersom jag kan styra resultatet. Lustigt nog är min enda tanke när jag gör detta moment är att återskapa den upplevelse och det synintryck som jag har på näthinnan från fototillfället, men jag kan så klart se i efterhand när allt är klart att jag ofta tolkar färgerna som mer intensiva än vad många andra gör.

Nästa steg blir oftast att ta bilden genom Dynamic light – en app där man bland annat kan ändra färg och intensitet i bilden genom olika filter och funktioner. Resultatet blir gärna lite ”extrem-HDR:igt” med denna app. Här är jag dock oftast ointresserad av färgförändringen eftersom jag redan justerat färgen. I Dynamic light brukar jag använda ett filter som främst mjukar upp detaljerna i bilden och ger den ett drömskt skimmer. Jag är ju lite lagom närsynt och dessutom för lat för att använda mina glasögon så det jag ser i verkligheten är också rätt blurrigt. 🙂 Då och då avstår jag från att använda den funktionen eftersom jag tycker att motivet vinner på skärpan, men det är inte jätteofta.

På senaste tid har jag också ofta beskurit och ramat in bilden i Fotorus innan jag går vidare till Instagram. Jag har verkligen kämpat för att ta till mig det fyrkantiga instagramformatet men många års rektangulärt fotande sätter sina spår. Det är svårt att komponera fyrkantigt, och med Fotorus kan kan jag beskära bilderna på det trygga rektangulära sättet.

Till sist tar jag in bilden i Instagram. Endera lägger jag upp den som den är, eller så använder jag något av instagramfiltren om det tillför något.

Proceduren kan kanske verka omständlig men den tar sällan mer än högst fem minuter. Om jag känner mig själv rätt kommer jag att använda helt andra appar om ett halvår. Det är ett ständigt experimenterande.


Varför vattenstämplar du många av dina bilder?
Vattenstämplingen har jag börjat med de senaste två veckorna. Jag vet inte om det är en trend i tiden eller en slump att jag sett fler och fler som gör det, men det verkar som att det blivit vanligare. Det var flera av mina följare på Instagram som tyckte att jag skulle göra det och så tänkte jag att jag kunde pröva. Instagram är i flera avseenden rena Vilda Västern och det finns en viss kategori av användare som tar andras bilder och använder dem som sina egna. Jag ser ofta hur samma bild återkommer hos flera olika användare. Med en vattenstämpel kan de i alla fall inte ta hela bilden. Jag tror i och för sig inte att mina bilder är eftertraktade på det sättet – det här gänget snor oftast perfekta solnedgångar med siluetter och roliga djur och liknande – men jag känner ändå en äganderätt till mina egna bilder och jag skulle inte uppskatta om någon annan använde dem.


Varför taggar du så mycket, hjälper det för att få stor spridning på bilderna och många följare?
När jag loggade in på Instagram i somras hade jag typ 30 okända följare från de två vilande åren trots inaktiviteten För att ge Instagram en ny chans försökte jag se hur andra på Instagram gjorde, och de flesta av dessa följare körde med intensiv taggning. Då gjorde jag också det för att testa vad det gick ut på. Det blir lätt all-in för mig vad jag än bestämmer mig för att engagera mig i. Jag experimenterar fortfarande med olika varianter på taggning för att hitta ett koncept som jag har användning av själv och som även kan vara till nytta för andra instagrammare. Jag ser grovt sett fem användningsområden för taggning:
1) som beskrivning/minnesanteckning
2) som indikator på hur bilderna sticker ut i ett flöde
3) som verktyg för att hitta andra likasinnade
4) som hjälp för andra instagrammere
5) som redskap för spridning.

Det kan vara värt att komma ihåg att i många flöden har bilden runnit förbi på bara några minuter, så det är en temporär spridning som det handlar om.

Min strategi idag är att lägga in en första taggning som blir en slags rubrik/grov innehållsförteckning över vad, var, när och med vilka appar. Då är redan många frågor som man kan få besvarade, samtidigt som det blir en bra minnesanteckning för mig själv. Jag tycker själv att taggsystemet är en välsignelse när jag t ex vill se hur andra använder olika appar, eller är nyfiken på hur användare valt att skildra olika teman. I nästa taggning lägger jag upp begrepp som beskriver bildens innehåll som t ex nature, clouds, etc. Där kan det dyka upp personer som är intresserade av just de motiven eller fenomenen. Sedan kan jag fylla på med mer generella taggar om jag får plats, som t ex instadaily, instagramers, etc. Det är främst genom dessa man får alla på-och-avföljare som man gärna kan klara sig utan, men det är samtidigt en bra indikator på hur bilden kommunicerar utåt.

Man kan alltså definitivt få nya följare med taggning, men ofta tillhör dessa en kategori som satt det i system att följa vem som helst som har ett foto taggat någonstans och som i själva verkar helt ointresserade av foto. De vill helt enkelt ha nya följare om man inte följer dem tillbaka är de snabba på att avfölja. Jag får uppskattningsvis ca 30-40 sådana följare/avföljare per vecka. Jag tror, utan att säkert veta, att de flesta nya följare som stannar kvar kommer genom funktionen ”Following”, där man kan se vilka bilder de person som man följer har ”gillat”. Många av mina följare följer nämligen också varandra. Det verkar uppstå små kluster av instagrammare som har liknande fotopreferenser.

Vill du följa ”Carinaro” söker du helt enkelt på hennes namn i Instagram-appen.

/ @jmjobring

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *