Välj bort den galna annonseringen på Facebook

[Robin gör finpop igen]

Du har säkert sett dem, annonserna som talar om att din vän tycker om en viss sida eller produkter förknippade med den sidan. Du kan faktiskt välja bort att vara med i dessa. Gå in på den lilla pilen till höger om ”Startsida” längst uppe till höger. Välj kontoinställningar.

Välj sedan ”Facebook-annonser”

På nästa sida ska du klicka på den blåa texten ”Redigera inställningar…”

Om du i dessa båda väljer ”Ingen” så ska Facebook inte använda ditt namn till den formen av annonser igen.

Som marknadsförare tycker jag kanske inte att du ska klicka i ”Ingen” eftersom det försvårar för oss som vill använda Facebook även för marknadsföring 🙂  Men… jag har verkligen full förståelse om du är less på hur så många företag idag ser Facebook som ännu en reklamkanal istället för att utnyttja mediets fantastiska möjligheter till dialog och umgänge.

Och en annan sida av samma mynt ser du i bilden nedan, alla sidägare erbjuds nu att köpa räckvidd, innan krävdes att du skapade bra innehåll, nu kan du pröjsa dig till allt istället…

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men det verkar som om börsintroduktionen har tagit Facebook åt ett helt galet håll. Det nya sättet att ranka företagens sidor har inneburit att de företag som inte jobbar aktivt med sin sida nu alltså måste köpa räckvidd för att deras sidor ska nå ut. Samtidigt använder man våra gilla-klick för att skapa annonser som de flesta mottagare uppfattar som irrelevanta. Det här innebär att Facebook i princip säger: ”Det är helt okej att inte utnyttja den sociala delen av vår plattform, det är bara att pröjsa så trycker vi ändå ut din sida till användarna där ute, vi bryr oss inte om de blir sura.”

Blä.

/ @jmjobring

 

3 kommentarer

 1. Pingback: Du är köpt, men också värdefull | Social masskommunikation

 2. Hej och tack för en utmärkt information.
  Har en fråga.
  Det är väl så att det är jag som väljer bort ”mina” gillanden via facebook-annonser?
  Det krävs väl också att mina vänner väljer bort vad de ska sända.
  Annars har jag ju fortfarande all skit på min feja.
  Ingemar

  • Tack! Ja, så är det, Ingemar. Dina vänner kommer fortfarande att dyka upp, så länge inte de också avsäger sig detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *