Är upploppen Instagrams fel?

[Big Boi levererar]

Du har säkert hört om hur ett konto på fototjänsten Instagram har skapat upplopp i Göteborg. Ett anonymt konto spred sexistiska elakheter om sina medmänniskor vilket fick ett stort antal ungdomar att, via kontakter i andra sociala medier, samlas för att straffa den som kanske hade startat det anonyma kontot.

Och visst är det otroligt upprörande att ungdomar hängs ut i våra sociala medier, det kan få väldigt negativa konsekvenser för unga människor. Och visst har tjänstägaren, i det här fallet amerikanska Instagram, ett stort ansvar. Det finns dock också ett visst ansvar hos oss själva också. Vi kan rapportera olämpliga bilder och konton via en knapptryckning. Instagram har ingen möjlighet att överblicka allt som sker på deras tjänst, och det kan man givetvis ha synpunkter på, men nu är ju just formen på våra sociala medier sådan att det i princip är omöjligt att ha ett ”utgivaransvar” likt de som tidningarna har och som vi är vana vid.

”Hur skulle alternativet se ut?”
Jag tycker att Joakim Jardenberg (@jocke) skriver mycket bra på Ajour.se om att ”Skriftspråket, tryckpressen, den fria pressen, internet som sådant – alla innovationer inom kommunikationsområdet har inledningsvis varit besvärliga. Och den existerande makten har oftast ropat efter kontroll. Lyckligtvis har det inte blivit så, och det tror jag vi är överens om att vara tacksamma för idag. Vägen framåt är alltså precis det vi ser nu. För hur skulle alternativet se ut?” Läs hela inlägget här.

Verktyg är också vapen
Det är bara att instämma i de kloka orden, det är ingen lätt sak att leva i tider av större kommunikationsskiften, vi måste alla helt enkelt hjälpas åt och se till att vi gör bra saker av de verktyg som nu erbjuds oss. För alla verktyg går också att använda som vapen. Men det är alltid en människa som i slutänden håller i vapnet eller verktyget. Och det är bara människor som kan se till att verktygen används på rätt sätt.

/ @jmjobring

2 kommentarer

 1. Självklart är det inte en bilds fel. Självklart är det personerna som reagerar helt fel. Skamligt att se press och media försöka att flytta fokus från vilka som verkligen gör fel.

 2. Och vilket ansvar har journalister i sin nyhetsrapportering? Och inte ser jag att du tar avstånd från lynchmobben och dess framfart? Kanske lättare att skylla allt på instagram?

  Det är absolut inte på något sätt ok att skriva nedsättande om någon men en snabbkoll genom rubrikerna i media ger dessa svar.

  ”Misstänkta flickan hämtad till förhör”

  ”Viktigt tala med ungdomar om ansvar i sociala medier”

  ”Hon är en av de uthängda”

  ”Vilket ansvar har sajter som instagram och Facebook”

  Det framgår ganska klart vad som är nyheten här, och som även du är inne på, och det är inte kravaller, stenkastning, misshandel, inställda skolor, stängda butiker. Nej, nyheten är att tjejer fått sin heder kränkt genom sociala medier. Det är nyheten, resten är liksom bara en ”fullt naturlig” följd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *