Var är den sociala tv-reklamen?

|musiktipset: 7 timmar p3-musik]

Det har, mest av en slump, blivit mycket skrivit om tv på senaste tiden, bland annat en kort intervju om svenska tv-tjänsten Magine. Eller är det en slump? Tv har länge levt i en egen värld, lite vid sidan om plattformarna som har skapat den ”sociala revolutionen”. Nu börjar vi förena dessa två världar. Trots att tv-kanalerna egentligen inte anstränger sig för att göra det enkelt för oss, läs t ex inläggen om Ted Vallentin som hackade ihop en egen bestofsvt.

Det konstiga är att här finns en sådan otrolig potential, inte minst för oss som arbetar med marknadsföring! Nedanstående informationsgrafik är hämtad från en amerikansk sajt som heter Uberflip. Här finns massor att fundera över, tycker jag. Några personliga godbitar:

– 81 % av amerikanerna har en smartphone i handen när de ser på tv, högst troligen är siffran liknande i Sverige idag.

– Enligt den här undersökningen är Twitter den vanligaste sociala plattformen som man använder när man tittar på tv. Och det är ju bara att se här hemma när tv-program som Uppdrag granskning (taggas ofta som #granskning eller #ug), Agenda (#agenda) och Debatt (#debatt) sänds, då fylls Twitter av åsikter. Men mig veterligt har ingen av dessa program ännu utnyttjat detta på allvar.

– Enligt undersökningen nedan är två tredjedelar av tittarna under 44 år som använder flera skärmar – typ sin smartphone när de ser på tv – villiga att köpa något medan de tittar på tv. En insikt som vi kanske snart måste börja ta på allvar när vi utformar tv-reklamen.

infog_content_consumption_device_uberflip

 

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men jag tror att vi måste inse att den passiva mottagaren som gäspade och gick och kokade te i reklampausen har förändrat sitt betende. Hen sitter nu förmodligen kvar och stirrar djupt ner i sin telefon. Så… väck hen och få hen att nyttja den där telefon att interagera med tv-reklamen, för bövelen! Hur svårt kan det vara?

/ @jmjobring

Det här inlägg 10 i mitt försök att blogga i 100 dagar i rad. Varför? Jo… en kul utmaning som över 500 andra svenska bloggare också har hängt på. Läs gärna mer här och följ taggen #blogg100 på Twitter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *