Influensa eller magsjuka – vad söks det mest på just nu?

[dagens musiktips]

Av allt att döma är influensan under uppsegling, i varje fall syns en svag kurva uppåt de senaste 30 dagarna i sökningarna på Google i Sverige, se nedan. Det är lätt att fastna i Google i sökandet efter jämförande sökord. Vad söker till exempel västerbottningarna mest på; Vännäs eller Vindeln? Ja, kika nedan…

forkylning_magsjuka_influensa_sve

Hur ser intresset ut för Vindeln och Vännäs egentligen, byar som gör sitt bästa för att vara attraktiva och intressanta orter? Jämför vi antalet sökningar i Västerbottens län från 2004 till dags dato har Vännäs en ganska tydlig uppåtgående trend medan Vindeln håller sig relativt konstant. Ser vi till sökningar i hela landet, bilden längre ner, är förhållandet däremot väldigt konstant, även om Vännäs alltså ligger klart över i antal sökningar jämfört med Vindeln så är där ingen tydlig förändring över tid.

viondeln_vs_umea_google

vindeln_vs_vannas_Sve_google

Annat som kan vara kul att granska är kanske hur Umeås universitet står sig i sökandet jämfört med de andra universiteten. Nedan har jag lagt in Umeå, Uppsala och Linköping. Och förhållandet mellan de tre är hyfsat konstant, det man kan oroas lite över är att trenden för alla tre lärosäten är sakta, sakta nedåtgående från 2004 till idag. Det vi i Umeå kan vara nöjda över är att vi verkar behålla vår position jämfört med de övriga två.

umu_uu_lnkpg_google

Men, vem vinner av U2 och Coldplay om vi kollar i hela världen från 2004 till idag. Hyfsat jämt skägg, skulle jag säga, med en något högre men mer nedåtlutande kurva för U2. Det är också förvånande, eller kanske inte, hur de inte peakar samtidigt, de verkar med andra ord synka sina släpp så att de inte ska krocka. Eller? Som du ser här nedan finns det ett antal bokstäver utplottrade, det är för att jag har kryssat i ”News headlines”, pekar du på en sådan kan du se vad som skrevs den dagen. Det kan vara ett bra sätt att se att du verkligen har fått sökträffar som är relevanta. Jag försökte t ex se hur mycket det söktes på fotbollslaget UFC, men då fick jag upp en massa andra sökträffar som gällde andra sker som heter UFC, vilket gör det svårt att lita på siffrorna i det fallet.

u2_coldplay

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men nog tror jag att en hel del företagare, marknadschefer och platsmarknadsförare har en hel del att lära av att sitta och jämföra saker på Google Trends och se vad konkurrenterna pysslar med. MEN… innan du får länken måste jag varna dig – det är beroendeframkallande – så se till att stöka bort andra ärenden den närmsta timmen och klicka på länken till kunskapens källa.

/ @jmjobring

Detta inlägg är nummer 16 av #blogg100, lite statistik finns här.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *