Grundkurs i Twitter, del 1 – välj namn, tänk tatuering…

[dagens musiktips]

Twitter är alltför bra för att inte nå ut till fler. Men det är en lite tröskel att klättra över för att det riktigt ska lossna. Jag ska i några bloggposter försöka få alla över den där tröskeln och in i den fantastiska twittervärlden. Först ut är ditt namn. Mäh… hur svårt kan det vara? Ja, det finns faktiskt en del att tänka på.

Skärmavbild 2013-02-09 kl. 21.22.50

Vad ska du heta?
Steg ett är att välja ett bra namn. Det bästa namnet är förmodligen ditt eget namn, du har 15 tecken på dig. Men heter du Stina Andersson kommer du kanske att upptäcka att någon redan har tagit @stina_andersson och @StinaAndersson.

Då finns det vägar att välja, många vägar. Vissa tar helt enkelt ett smeknamn de hade i grundskolan, typ @StissigaStina eller något åt det hållet. Eller namnet på den nuvarande bloggen @BioBloggen. Eller så lägger man till orten där man bor just då; @GbgAndersson. Eller arbetsplatsen kanske @AseaStina.

Tänk tatuering…
Det är förstås inget större fel på något av dessa val, men det kan vara bra att tänka lite som en tatuering. Den där tribal tatueringen upp på halsen som är en grym idé idag är kanske inte riktigt så smart den dag du ska dra på slipsen och sälja konsulttjänster, eller vad du nu halkar in på i morgon.

Skärmavbild 2013-02-09 kl. 21.25.44

Lite samma sak är det med ditt namn på Twitter. Börjar du bygga följare vill du förstås ha med dig dem även om du byter jobb eller stad. Och ska du en dag kanske använda ditt twitteralias i något professionellt sammanhang kanske du snart blir less på att förklara bakgrunden bakom @StissigaStina…

Det går att byta namn
Jo, det finns tröst även för @StissigaStina. Du kan när du vill byta namn på Twitter. Alla följare du har hänger kvar, det enda problemet är att du måste få alla att förstå att du inte heter @StissigaStina. Om någon twittrar till @StissigaStina kommer du dock inte att få något meddelande om det. Du kan givetvis bevaka ditt gamla namn och svara alla som twittrar att du har bytt, men lite pyssligt blir det.

Vad säger arbetsgivaren då?
Det kan också bli problem med @AseaStina när hon får jobb på Skanska. Troligen uppskattar hennes nya arbetsgivare inte att hon behåller sitt namn – @AseaStina som jobbar på Skanska, blir ju lite underligt. Men, som sagt, det går alltid att byta. Det finns ju också den andra sidan av det – att @AseaStina helt enkelt har twittrat som Asea-representant. Hennes följare har ju då kanske följt henne för att hon just representerade Asea. De blir nog inte heller så nöjda när hon byter namn till @SkanskaStina eller byter arbetsplats utan att byta namn… Ska du twittra som ett företag/varumärke/organisation bör du förstås ha ett dedikerat konto för den arbetsplatsen som någon annan kan ta över den dag du lämnar bygget.

Tänk till – tänk tatuering – tänk farmor – tänk barnbarn
Det finns alltså idé att tänka både en och två gånger innan du väljer namn. Det börjar givetvis bli lite trångt och många vanliga namn är tagna, men försök ändå hitta något som du kan stå för. Länge. Tänk att du som farmor/mormor/farfar/morfar ska kunna ha samma namn som du väljer idag. Och är du redan far- eller morförälder – tänk att dina barnbarn ska kunna följa dig utan att de behöver rodna varje gång de ska twittra till dig. Tänk också på att du faktiskt kanske ska byta jobb någon gång till i livet.

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men den som idag ska börja kränga någonting måste verkligen tänka till kring sitt namn. Mer än någonsin tidigare i historien. Förr var det bara att ta ett oregistrerat varumärke. Sedan kom domänkrånglet. Man var tvungen att hitta ett namn som var en ledig domän på .se, .nu och .com. Minst. Och nu adderar vi sociala medier, för att inte tala om alla bevakningstjänster som skannar twitter, Facebook och bloggar åt oss. Har man då ett namn som är någonting annat har man skapat sig ganska mycket jobb…

/@jmjobring – där ”j” står för Jakob och resten för mitt efternamn ”Mjöbring”. Jo, min bror var snäppet före och snodde @mjobring. Hade jag reggat mig idag hade jag nog valt @jakobmjobring

Detta inlägg är nummer 18 av #blogg100, lite statistik finns här.

 

5 kommentarer

  1. Pingback: Twitterskolan i repris – alla delar | Social masskommunikation

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *