Alla Sveriges ambassader tvingades bli sociala

[dagens musiktips]

I slutet av februari gav Carl Bildt, i årets utrikesdeklaration, order till Sveriges alla ambassader att de skulle ut på Twitter och Facebook. Inom två veckor. Så nu finns hela gänget där ute och trevar sig fram. Du kan här höra en intressant intervju med Teo Zetterman från UD om hela projektet från Webbdagarna där han intervjuades av Joakim Jardenberg.

De har samlat ambassaderna på Twitter i en lista om du är intresserad att följa dem. Det som jag tycker är riktigt bra med det här projektet är att Bildt faktiskt tvingade igång det. Skulle de ha satt sig ner i förväg och funderat alltför mycket och lära upp alla i förväg hade det troligen aldrig blivit av. Nu får ambassaderna lära sig genom att jobba på plattformarna.

Skärmavbild 2013-03-09 kl. 16.21.53

Visst kan det låta lite riskabelt då det är ”digital diplomati” vi pratar om, men å andra sidan, vi är alla människor och, tror jag, har förståelse för att man måste lära sig verktygen på något sätt. Det bästa är förstås att bara sätta igång.

Skärmavbild 2013-03-09 kl. 16.26.31

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men det är få som ”kan” sociala medier innan de har övat i just sociala medier. Man ska givetvis ha koll på syften och mål och förankra i ledningen och allt sånt, men man lär sig helt enkelt bäst genom att posta och följa upp och se vad som funkar. Det finns få genvägar där, oavsett hur mycket man utreder och funderar innan man sätter igång.

Tillägg: Joakim Jardenberg tipsar här nere i kommentarerna om en presentation om UD-bloggen som gjordes 2011, men fortfarande är aktuell enligt Jocke.

/ @jmjobring

Det här är inlägg 46 i mitt försök att blogga 100 dagar i rad tillsammans med ett gäng andra bloggare i Sverige under taggen #blogg100. Läs mer här.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *