Social musiklyssning får mig att tänka till

[dagens musiktips]

Jag firar påsk ”på landet”, eller snarare i inlandet. Ett stort gammalt hus med hyfsade bekvämligheter, men vi har tagit beslutet att inte ha någon tv och endast vinylspelare. Det senare fick mig att fundera på hur jag idag fungerar när jag lyssnar på musik.

Jag har igång mitt Spotify från det att jag cyklar till jobbet tills jag kommer hem igen. På jobbet fungerar det som inspiration och jag kan i princip inte skriva utan musik och biland hinner jag lyssna även på kvällen tillsammans med barnen och senare när jag bloggar brukatr lurarna åka på igen. Men allt jag spelar syns både i Facebook och på Spotify.

När jag har spelat Bamse eller något annat är det väldigt ofta någon som gillar eller kommenterar. Det gör mig verkligen inget och jag tycker mig vara nog gammal för att kunna stå för att jag verkligen lyssnar på nästan allt. Det är bara att kika i den musiklista som följer med denna blogg – du kommer att se att det spretar åt alla håll. Men ändå…

Skärmavbild 2013-03-29 kl. 20.43.39

Nu när jag är här och bara spelar vinyl så slår det mig att jag nog faktiskt ändå tänker på att någon kan se vad jag lyssnar på. Och framförallt, hur hade det påverkat mig när jag var ung och det var hiskeligt viktigt att man lyssnade på rätt sorts musik? Vad tänker de som är unga idag, loggar punkaren ut innan hen ska tjuvlyssna på en Avicii-dänga? Eller smyger hip hopparen off line då han ska fåndansa till Lady Gaga?

En annan sida av saken är förstås kärleken. Det första jag gjorde när jag träffade en tjej var ju att kolla i skivsamlingen. Stirrar dagens unga på Spotifylistorna eller kikar in på Facebook och går genom senaste årets lyssningar på samma sätt?

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men så illa kan det väl ändå inte vara att jag kan se vad du lyssnar på och att du ser mina låtval? Förutom att jag kan inspireras av dig kanske du får mig att tänka till och skärpa till min smak lite. Det är liksom inte värt risken att du ser att jag har lyssnat på Bruno Mars tjugofem gånger i rad…

/ @jmjobring

Det här är inlägg 66 i mitt försök att blogga i 100 dagar tillsammans med ett gäng andra bloggare under taggen #blogg100, mer statistik hittar du här.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *