Ska vi stänga ute inlandet från den sociala gemenskapen?

[dagens musiktips]

Som jag bloggade igår är jag i inlandet med vedeldat och vinylskivor. Tv-löst och just nu inget rinnande vatten. Och givetvis ingen fast lina. Det gör mig beroende av Telias välvilja att skicka ut lite luftburna signaler. Och trots att jag sitter cirka tolv meter från en europaväg är luftlinan allt annat än snabb.

Komma här från ”stan” och gnälla över uppkopplingen i fritidshuset, får man göra det? Troligen inte. Men de som bor här är ju egentligen mer beroende av en bra uppkoppling än vad vi är i Umeå. Det är ju här distansarbete kan bli aktuellt. Kanske starta ett postorderföretag med blogg, Pinterest och Facebook-konton som uppbackning. Vi är många, inte minst på kontinenten, som suktar efter vedeldat, bagarstugor och skoterturer. Jag tror att man skulle kunna bygga starka varumärken och sälja en och annan pryl med dessa ingredienser som fond.

kaffe_spisen

Måns Adler, grundaren av filmtjänsten Bambuser, föreslog på Webbdagarna att alla barn skulle få fri uppkoppling tills de blev vuxna. De skulle slippa bry sig om begränsningar eller kostnader, helt enkelt bara surfa lugnt på statens bekostnad. En riktigt fin tanke. Men det hjälper inte om uppkopplingen är sirap.

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men det är så otroligt mycket som idag hänger på att du har en snabb mobiluppkoppling, inte minst i de sociala medierna som idag i princip utgår ifrån mobilen. Ska vi stänga ute hela inlandet från den här gemenskapen? Ska vi stänga ute hela inlandet från de affärsmöjligheter som de mobila sociala medierna innebär? Ska vi stänga ute hela inlandet från att utveckla appar som ju någonstans bygger på att du har en bra mobil lina? Jag tycker inte det. Vad tycker du?

/ @jmjobring

Det här är inlägg 67 i mitt försök att blogga i 100 dagar tillsammans med ett gäng andra bloggare under taggen #blogg100, mer statistik hittar du här.

 

5 kommentarer

 1. Det finns en fascinerande övertro på snabbhet i kommunikation eller uppkoppling. Vi har existerat i miljoner år utan den, utan att det påverkat oss särskilt menligt. Men jag håller med om att vi nästan jämt har problem med nollåttor här som drabbas av sega telefoner eller ingen uppkoppling alls. De har fått för sig att en fungerande telefon är viktigare än mat. eller ett jobb. Mest synd om dem.
  Hälsningar från Härjedalen

  • Hej Kristian! Min poäng är att snabb uppkoppling kan ge jobb. Och mat på bordet. Men visst prioriterar vi alla olika saker här i livet, det är vad som gör det så fantastiskt, tycker jag.

 2. Snabb uppkoppling ger lika lite jobb som abetsförmedlingen gör det. I storstäder lever man nog ganska verklighetsoförankrat när det gäller landsbygden. Finns det inte jobb, så gör inte snabb uppkoppling tyvärr varken till eller ifrån. Inte ger den mat på bordet heller.
  Däremot om storstädernas dragningskraft skulle minska av någon anledning, så skulle både uppkopplingen och jobben ganska fort återvända till periferin, eftersom många jobb skulle kunnas skötas därifrån.
  För såna som mig är det självklart.
  Vem F-n vill bo i Eken. Men jag är å andra sidan Paleoantropolog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *