Nytt utseende på Facebook

[dagens musiktips]

Igår fick min Facebook-feed i datorn helt nytt utseende. Och det är bilderna som regerar i nyhetsflödet. Instagram rules! Den nya looken och menyn till höger är väldigt lik den som har funnits i mobilen under en längre tid.

Skärmavbild 2013-03-31 kl. 12.01.35

Skärmavbild 2013-03-31 kl. 12.06.00

Jag har spanat efter större annonser också, som väl egentligen är poängen med det nya utseendet, men inte hittat något bra exempel. Kanske har inte annonsörerna hunnit med? Men Umeå Opens annons ser i varje fall annorlunda ut mot tidigare, men den utnyttjar inte det nya stora bilformatet.

Skärmavbild 2013-03-31 kl. 12.06.36

En rätt skön nyhet är att det är enkelt att välja om du bara vill se uppdateringar från din vänner, alltså inga sidor eller ens annonsörer i själva flödet. Du väljer i en tydlig meny till höger, du ser menyn nedan,

Skärmavbild 2013-03-31 kl. 12.09.11

”Alla vänner”-flödet har får också en egen ”profilbild” som varierar varje gång, och hämtas från dina egna bilder eller bilder du är taggad i.

Skärmavbild 2013-03-31 kl. 12.09.23

På samma sätt kan du välja att endast visa sidor som du följer, då hämtas toppbilden från någon av de sidor du följer, i mitt exempel är det Umeå universitets omslagsbild.

Skärmavbild 2013-03-31 kl. 12.09.33

Noteras kan också att det ingenstans står ”Facebook”, man har valt att endast visa det lilla f:et.

Skärmavbild 2013-03-31 kl. 12.02.13

En annan rätt stor förändring är att tickern – eller ”realtidsrutan” som den egentligen heter, som visar när folk gillar och kommenterar – har tonats ner rejält och hamnat lite gömd nere till vänster, under där man ser vilka som är inloggade. Kanske lite trist, då i varje fall jag i tickern ofta har sett vad folk har lyssnat på och fått tips om ny musik. Längst där nere finns nu också chatten.

Skärmavbild 2013-03-31 kl. 12.51.36

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men denna gång tror jag att de flesta blir nöjda med Facebooks uppdatering. Flödet blev bra mycket snyggare och det är enkelt att bara visa sina vänner eller t ex bara foton. Och jag gissar att vi annonsörer också kommer att bli nöjdare om vi kan börja använda bildmaterial som är mer likt det vi annonserar med på andra ställen på webben.

/ @jmjobring

Det här är inlägg 68 i mitt försök att blogga i 100 dagar tillsammans med ett gäng andra bloggare under taggen #blogg100, mer statistik hittar du här.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *