Like.tv vill bli din hemmahamn för social-tv

[dagens musiktips]

MTG har byggt en app för iPad som heter Like.tv, MTG är bolaget bakom TV3, TV6, TV8 och Viasat med mera, med mera. Deras förhoppning är att bli din komps i tv-soffan, när du tittar på programmet så ska du kunna följa twitterflödet, Facebookflödet och hitta relevanta länkar som rör programmet du tittar på. Se dump från iPad nedan.

liketv4

Jag ska direkt erkänna att jag inte är ett stor påhejare av det som MTG gör. Jag tycker helt enkelt inte riktigt om deras varumärke, främst för att det alltid känns som att pengarna alltid kommer i första hand och allt annat i andra hand. Det verkar så trist. Well, nog om det, men det påverkar förstås min inställning till Like.tv. Och jag förespråkar ju transparens och tydligare kan jag inte bli. Nu, nog om det!

När man klickar sig in på ett program kan man välja vilket flöde man ska följa, se nedan för programmet ”En strak resa – igen” på Kanal 5. Klickar du på fliken Twitter får  du upp det flöde som är hashtaggat med #enstarkresa. Under fliken Facebook hittar du programmets Facebooksida. Till höger länkar till externa källor för information, programmets webbsida och Wikipedia här i exemplet nedan.

liketv1

Som av en slump är materialet fylligare när det gäller en MTG-kanal, se nedan. ”Livet blir bättre” har ett gäng länkar till höger, och givetvis får de supporta sina egna kanaler bättre än andra, de äger ju både kanalerna och appen.

liketv2

Lite sämre smak i munnen blir det när man ser hur de har valt att tagga SVT:s ”Vetenskapens värld” med ”SVT” på Twitter, förutom det uppenbara ”Vetenskapens värld” förstås. Och som man kan se nedan är det en masa brus där, alltså helt andra saker som dyker upp i flödet och gör det oanvändbart. Och länkar kryllade det inte av. Men visst, det är inte deras kanal, det är ren service till mig som använder appen, som dessutom är gratis.

liketv3

Like.tv sammanställer dessutom varje vecka vilka program som är mest sociala. Vecka 13 vann ”Top Model Sverige”, som sänds på MTG:s TV3. ”Top Model Sverige” är dessutom ”Veckans djupdykning” under vecka 13, se nedan, där vi kan se att Twitter tog 68% av uppmärksamheten i sociala medier. Det är ju lite intressant att se då fördomen mot Twitter länge har vart att de unga inte har hittat dit, men nog är väl ändå ”Top Model Sveriges”s publik ganska ung?

Skärmavbild 2013-04-08 kl. 21.22.23

En kul detalj är att de mäter Klout-värdet hos användarna också. Klout är kort förklarat en sajt som mäter hur aktiv du är i de sociala medierna. Där kan vi, kanske inte så förvånande, se att de som kommenterade dokumentären om Carl Bildt samt Kalla Fakta hade högst Klout-värde vecka 13, se nedan. Klout-värdet var i genomsnitt 32 för Bild-dokumentären och 35 för ”Kalla Fakta” och 12 för Top Model (som jämförelse är mitt värde just idag 58). En snabb slutsats är att det är mer aktiva användare som tittade på Bildt och Kalla Fakta än på Top Model, vilket man kanske också hade kunnat gissa sig till, men kul att se det svart på vitt.

Skärmavbild 2013-04-08 kl. 21.31.10

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men min skeptiska inställning mot MTG gör att jag har svårt att riktigt njuta av Like.tv. Och deras statistik. Jag är otroligt skeptisk till allt det gör. I mina ögon har MTG först väldigt mycket att jobba med när det gäller att bevisa att deras varumärken inte endast har profit, profit och vinst som drivkraft. De har en lång resa att göra innan jag kan börja tro och njuta av deras produkter. Det gäller även Like.tv. Tyvärr.

/ @jmjobring

Det här är inlägg 76 i mitt försök att blogga i 100 dagar tillsammans med ett gäng andra bloggare under taggen #blogg100, mer statistik hittar du här.

 

2 kommentarer

 1. Hej Jakob!

  Först och främst trevligt att det skrivs om både Like.tv och allt det roliga som händer inom second screen världen.

  Några saker som jag gärna skulle vilja lyfta:

  – Detta är ett första steg i det vi vill göra inom området och kommer mycket spännande saker under året. Allt är inte perfekt och det är naturligt att det finns mycket för oss att förbättra och lära oss av.

  – När det gäller våra veckorapporter som stämmer det att Top Model varit i fokus senaste veckan. Top Model var det mest diskuterade programmet i senaste rapporten och fanns flera intressanta siffror att lyfta fram (inklusive att 68% av alla inlägg var på Twitter och att 91% av snacket var från det kvinliga könet). Förutom Top Model har det inte varit en enda djupdykning som handlat om ett MTG program och denna neutralitet tycker vi är väldigt viktig. När andra kanaler och mediehus i Sverige och utomlands gör satsningar på sitt eget innehåll väljer vi att fokusera på alla kanaler och tror att väldigt få tittare är intresserade av att ladda ner 20+ appar för alla sina favoritprogram utan istället kommer söka sig till heltäckande lösningar som Like.tv. Det ska inte vara någon skillnad på exempelvis TV3 eller Kanal 5.

  – Twitterflödet jobbar vi på att förbättra och kommer en uppdatering som tillåter dig att filtrera på språk (Svenska, Engelska eller Alla) för att undvika det exempel med SVT. Tyvärr är det en del spam på Twitter och termer med olika betydelser på olika språk som vi får försöka jobba oss runt.

  Så håll gärna utkik under våren och tveka inte att höra av dig om du skulle vilja vara med att testa, komma med förslag eller kommentarer i allmänhet.

  Mvh
  Jacob
  ([email protected])

  Ps. Tittar du på Vetenskapens Värld nästa vecka så lovar jag lite mer information runt programmet 🙂

  • Tack Jacob för snabbt och informativt svar! Du är en bra ambassadör för att få mig att så småningom kanske tro på MTG:s produkter. Kul! Jag ska givetvis hålla ögonen på er även i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *