Kan vi gnälla bort slacktivismen?

[dagens musiktips]

I morse möttes jag av annonsen nedan från Unicef, den fanns i iPad-versionen av Dagens Nyheter. Och jag tycker inte att den är varken särskilt sympatisk eller effektiv, trots att det är stjärnorna på Forsman&Bodenfors som har skapat den, läs mer om tanken bakom annonskampanjen här på Dagens Media.gilla__skanker_ej

Visst förstår man Unicefs frustration över att ingen orkar bry sig längre och tycker att gilla och dela något på Facebook räcker långt, det de kallar ”slacktivismen”. På sin höjd orkar man kanske också retweeta något vettigt som någon länkar till på Twitter. Eller?

Men tror Unicef verkligen att de får nya sympatisörer från ”gilla-generationen” genom att klaga på den? Det känns högst tveksamt. Är det inte bättre att arbeta med positiva stimuli, försöka fånga dem där de är? Och precis när jag sätter mig och ska skriva om den där negativa Unicef-annonsen läser jag den här artikeln om appen #FoodShareFilter.

Skärmavbild 2013-04-18 kl. 20.15.52

De 7 kronor som appen kostar går till ett välgörenhetsprojekt och om du taggar dina bilder på Instagram med taggen ”FoodShareFilter”  så förser appen automatiskt din Instagram-bild med en vit rund ram och texten ”This picture helps millions of people not to suffer hunger”.

Just i skrivande stund finns 844 foton taggade på Instagram, men en blick på den snackis som det här är i twitterflödet tyder på att det snart är fler bilder än så.

#foodsharefilter1

foodsharefilter2

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men nog var det ett ganska mycket trevligare sätt att angripa problemet att vi inte orkar engagera oss utanför vår sociala smartphonesfär. Det är väl ofta bättre att erbjuda en lösning än att klaga på ett problem. Och om inte Unicef accepterar hur verkligheten ser ut och tar sig an den utmaningen tror jag snart att de får problem. Eller är jag helt ute och cyklar, tycker du att Unicef gör rätt?

/ @jmjobring

Det här är inlägg 86 i mitt försök att blogga i 100 dagar tillsammans med ett gäng andra bloggare under taggen #blogg100, mer statistik hittar du här.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *