Digital vintage?

[dagens musiktips]

Sitter i vårt fritidshus och bläddrar bland vinylskivor och gamla böcker och spelar ett och annat gammalt analogt familjespel. Vi har fått vinylskivor och böcker från ganska många olika håll så här finns skivor jag aldrig har hört förut. Man bläddrar, kikar på omslagen och provspelar. Vi har också fått ett gäng uppslagsböcker och köpt många egna pocketböcker som fyller bokhyllorna. Arvet från förr är så fysiskt påtagligt. Det går att känna, lukta och bläddra bland minnena och tidsdokumenten.

books_low

Men hur blir det för kommande generationer? Både böcker och musik streamas förstås vid behov. Kommer mina barn att ha appar i Spotify (eller vilken streamingtjänst för musik som gäller då) som heter ”Discover The Oldies” och ”Like It Use To Sound” med filter för olika knastervolymer? ”Idag väljer jag filtret som motsvarar en nål på en Dualspelare från 1972 och en vinylskiva från Decca från 1965”. Och finns det behov av att skilja på pocketböcker och hårdryggar? Knappast.

Och hur gör alla de som idag fyndar vintageböcker och vinylskivor på loppisar och hos antikvitetsmånglare? Eller hittar gamla sällskapsspel på vinden för den delen? ”Den försvunna diamanten” eller ett gammalt ”Kinashack”? Drar de igång en gammal iPhone 3 och dammar av en app med ”Pettsons uppfinningar”? Kommer man att kunna bläddra bakåt till gamla årgångar av iTunes Store och köpa appar från tidigt 2010-tal? Tyvärr tror jag inte det, redan idag finns där ju många appar som inte är kompatibla med till exempel den första iPaden.

vinylskivor

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men jag vet verkligen inte om det spelar det någon roll att vi några generationer bort inte kommer att kunna uppleva samma ”genuina” nostalgitripp som vi kan med vinyler och böcker? Spelar det fysiska någon roll för upplevelsen av att vi verkligen återupptäcker något som fanns förr? Kan man få samma känsla av att streama en ljudfil som är 50 år gammal som att placera en skiva från 60-talet på ett snurrande tefat? Troligen kan man det om man är uppväxt utan de fysiska exemplaren av skivorna och böckerna. Troligen finns nostalgin även i det digitala och bortom det rent fysiskt påtagliga som vi fortfarande är beroende av. Vad tror du?

/ @jmjobring

Det här är inlägg 94 i mitt försök att blogga i 100 dagar tillsammans med ett gäng andra bloggare under taggen #blogg100, mer statistik hittar du här. Det är alltså endast 6 dagar kvar…

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *