Ubersmart reklam?

[dagens musiktips]

Kollade lite på sändningen från TechCrunch i New York häromdagen, som för övrigt InfoTech Umeå bevakar föredömligt på plats, följ med på deras Facebooksida. Där deltog en investerare, Bill Gurley, som hade investerat i företaget Uber. Kort beskrivet är Uber en taxitjänst som använder outnyttjade limousiner och du bokar dem enkelt via din mobil, och betalningen dras från ett kort du har föranmält till Uber. Priset är ungefär som en vanlig taxiresa. Läs mer på Ubers webbplats.

Skärmavbild 2013-04-29 kl. 21.27.36

Enligt investeraren Gurley växer Uber fortare än vad eBay gjorde när han investerade i det. Det är ett ganska intressant uttalande med tanke på att eBay nog får anses vara en av slutet av nittiotalets stora raketer. Gurleys företag Benchmark investerade 6,7 miljoner i eBay 1997 och på två år växte det till 5 miljarder, läs artikeln här.

Men, det intressantaste i intervjun med honom är kanske ändå att;

“The product (Uber, min anm.) is so good, there is no one spending hundreds of thousands of dollars on marketing,” Gurley said. eBay and Uber are both consumer companies that have reached a lot of customers
in a very short time.

It contrasts a lot with his comments about the past failures of the tech industry. “On the consumer side, the risk is what there was in the late 1990s, with too much money spent on marketing,” Gurley said.”

Taxitjänsten Uber växer alltså lika fort som en raketsajt i IT-bubblan. Taxitjänsten Uber spenderar inte en massa pengar på marknadsföring. Taxitjänsten Uber får en mängd uppmärksamhet på Twitter och på bloggar när de drar igång i Stockholm och får lite problem med myndigheterna, här bra sammanfattat av Fredrik Wass på hans Bisonblogg.

Okej… varför då? Varför får en ganska enkel taxitjänst all den här uppmärksamheten. Varför växer den snabbare än eBay? Hur kan detta ske utan att traditionella reklampengar pumpas in? Ett tips är att kika en bit ner på Ubers sajt, där finns titeln ”Community Manager”. Och sedan se flödet nedan vad denna Community Manager sysslar med och det som Fredrik Wass sammanfattade på sin blogg.

Skärmavbild 2013-04-29 kl. 21.37.03

Skärmavbild 2013-04-29 kl. 21.35.10 Skärmavbild 2013-04-29 kl. 21.34.38

När Uber lanserades i Stockholm fick man till exempel ett par minuter på Webbdagarna. Där satt i runda slängar 1.000 early adopters i publiken. Uber förklarade på ett par minuter vilka de var och delade snabbt och smidigt ut ett presentkort till alla oss som var där när vi lämnade salen. Ett snyggt svart kort i ett litet svart kuvert. Vi kände oss utvalda. Smart.

Uber har en väldigt enkel tjänst som utgår från din mobil som du garanterat har i din hand när du vill ha en taxi. De har betygsättning på sina förare och tydlig prissättning. Och förstås väldigt coola bilar som de erbjuder dig att glida runt i. Smart.

Jag kan, som vanligt. ha helt fel, men insikten vi ska ta med oss är nog ändå att – om du idag får dina kunder att berätta om din tjänst i sina egna sociala medier blir det förstås snabbt en så mycket effektivare investering än en annons i Dagens Nyheter. Med det inte sagt att det är gjort i en handvändning. Eller att det är speciellt enkelt. Men det kanske är dags att se över reklamköpen i din marknadsföringsbudget och styra om en del av dem. Vem vet vilka som skulle vilja börja prata om din produkt eller tjänst i morgon om du också bjöd på såväl dig själv som på en del av dina produkter/tjänster?

/ @jmjobring

Det här är inlägg 98 i #blogg100, jag har alltså snart bloggat i 100 dagar tillsammans med ett gäng andra bloggare under taggen #blogg100, mer statistik hittar du här. Två dagar kvar alltså i denna 100 dagars svit, fast bloggen lever så klart vidare även efter torsdag 2 maj! Alla låtar jag har tipsat om under #blogg100 finns i denna lista

 

 

1 kommentarer

  1. Jag tycker att Uber är en strålande tjänst oavsett vad någon annan säger. Kommer aldrig byta till ett annat bolag för att ta mig från A till B. Keep up the good work Uber! /Johan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *