#hashtaggar på Facebook – en stor liten nyhet

Nu släpper Facebook lös hashtaggarna på sin plattform, alltså ord med #-tecken framför sig. Hashtaggar används flitigt på Twitter och inte minst Instagram. Fördelen med dessa är att man kan använda taggen för att söka efter specifika ämnen, t ex kan du enkelt kika på alla bilder som är taggade med #umeå på Instagram.

På Facebook ska det innebära att om du klickar på ett hashtaggat ord ska det öppna ett eget fönster över flödet där du kan se alla bilder och inlägg taggade med just det ordet. Läs mer i Facebooks pressmeddelande, där jag också har hämtat nedanstående exempel.

Skärmavbild 2013-06-13 kl. 07.54.53

Vad jag förstår lanseras detta i USA för en liten del av användarna, men ska sedan rullas ut till alla. När det kommer hit är oklart i dagsläget.

#-taggen blir plattformsoberoende
Fördelen för oss som arbetar med sociala medier för att skapa affärer är att man kan söka ut vissa ord, likt på Twitter/Instagram idag, och publicera på t ex en kampanjsajt eller för att lyfta ett visst kampanjtema. Ska du t ex skapa en tävling kan du bara be alla tagga sina inlägg med en viss tagg även på Facebook, så hittar du dessa enkelt utan en massa krångel för de tävlande. Det här öppnar för möjligheten att t ex skapa en fototävling där deltagarna kan använda vilken plattform de själva vill – Twitter, Instagram eller Facebook, spelar ingen roll längre. Du kan också enklare se hur många som använder en viss tagg som du försöker förmå mottagarna att använda. På alla plattformar.

Det här påverkar förstås också användandet av Facebook när det gäller det vi kallar för ”second screen”, alltså när vi sitter framför tv:n och postar saker på våra sociala medier. Där har Twitter haft ett stort försprång eftersom man kan söka på aktuell tagg och se vad som sägs om programmet. Den möjligheten finns nu alltså snart även på Facebook. En stor liten nyhet för Facebook, som jag tror kommer att skapa stor nytta för användarna på plattformen.

/ @jmjobring, som idag rekommenderar denna låt

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *