I höst går sociala medier mot en ny vår

Två till synes ganska små nyheter under försommaren kommer att göra stor skillnad i höst – sökbara hashtaggar på Facebook och möjlighet att publicera film på Instagram.  Båda dessa nyheter är i princip direkt riktade mot företag. Och de öppnar stora möjligheter för företagen att på allvar släppa in sina kunder i affären.

Om vi börjar med hashtaggarna som skrivs med ett #-tecken framför. Jag skrev lite om dem här, och nu är de i full gång. Sök t ex på taggen #newyork och du får resultatet som nedan, det är alltså alla inlägg på Facebook som är taggade med #newyork. Det behöver inte vara dina vänner eller företag du följer, du kommer att se alla som har använt taggen i fråga.

Skärmavbild 2013-06-25 kl. 21.54.41

Det här kommer att öppna stora möjligheter för företag som vill aktivera sina kunder med interaktioner eller tävlingar. Du behöver bara be dina kunder att tagga sina inlägg med en bestämd tagg och sedan kan du enkelt söka ut dem på Instagram, Facebook eller Twitter. Tänk dig att du vill lansera en ny smak, be alla som köper dem att tagga med en bestämd tagg i ett inlägg på vilken plattform de vill, och de dem beskriva smaken så målande de kan och belöna de som gör det bäst. Mindre krångel för de tävlande och bra synlighet för företaget.

Rörligt blir roligt på Instagram
Häromdagen släppte Instagram en uppdatering av sin app som öppnade för användarna att göra 15 sekunders filmer. Du klipper enkelt genom att hålla i och släppa inspelningsknappen och du kan ångra det senaste klippet. Instagram har byggt in en stabiliseringsfunktion och du kan givetvis välja mellan ett gäng filter. Och omslagsbilden väljer du med omsorg, det är ju fortfarande den som kommer att synas i flödet hos dina följare.

Skärmavbild 2013-06-25 kl. 22.24.29

Jag tror att rörliga filmer på Instagram kommer att locka in många nya företag på Instagram. Du kan inte bara trycka ut en hel liten reklamfilm, du kan även använda det för korta hälsningar från människorna bakom ditt företag. Tänk dig julhälsningen från vd:n som en femton sekunders film eller en kort beskrivning av hur man använder din produkt. Se några tidiga exempel som sajten Mashable har letat upp. Men främst tror jag det kommer att bli användbart åt andra hållet – låt kunderna skapa filmer om dina produkter. Och om de bara taggar dem kan du enkelt söka upp och belöna dem, som sagt.

Båda dessa nyheter kommer att göra livet lite muntrare för de företag som på allvar engagerar sig på sociala medier. Det kanske inte gör tröskeln mindre för företagen att lära sig hantera plattformarna, men det adderar nytta som jag tror att de allra flesta inte kan motstå att utnyttja.

/ @jmjobring som idag rekommenderar J. Coles grymma låt New York Times.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *