Kan SMS-tjänsten WhatsApp öppna för reklam? BBC gör ett försök.

WhatsApp är en mobilapp som du kan skicka meddelanden (som SMS) och chatta med. Första året kostnadsfritt och år två kostar den just nu 7 kronor. WhatsApp köptes av Facebook för en tid sedan och har idag runt en halv miljard användare. Tjänsten hanterade ett rekorddygn i april 64 miljarder meddelanden. Siffrorna svindlar. Svindlar gör också det belopp som Facebook fick punga ut med för att köpa WhatsApp: Över 100 miljarder kronor.

Det är klart att det kliar i fingrarna på många företag att få kliva in där och vifta med ett reklambudskap. Men tjänsten har hittills inte släppt in några kommersiella aktörer, och tjänsten i sig är ju i princip en SMS- och chattjänst, vilket också gör den ganska svår för reklambudskap.

Men nu gör BBC ett försök. Inför valet i Indien har de skapat en nyhetstjänst. Du lägger helt enkelt till ett nummer i dina kontakter och skickar ett meddelande till BBC-numret och vips så BBC sina nyheter rätt in i din WhatsApp. Nedan ser du hur det ser ut när skärmen är låst, och längst ner när man är inne i appen, ser ut som vilket chatmeddelande som helst.

bild

bild 1

BBC har lovat att hålla sig till ett begränsat antal meddelande per dag, så att folk inte ska bli less. Det ska bli intressant att se om BBC delar med sig av sina resultat. Men det är förstås långt från att tillåta BBCs nyheter till att tillåta något företag att skicka mig mer reklaminriktade meddelande denna ganska privata tjänst.

Vill du testa tjänsten ska du lägga till numret +91 96-50-80 12 73 i dina kontakter och sedan skicka ett meddelande med WhatsApp till adressen.

Denna nyhet fick jag nys om via Omnis omvärldsbevakning som alla kan få via mail, maila [email protected] så ansluts du. Och här är ursprungslänken till artikeln som Omni refererade till.

/ @jmjobring som idag lyssnar på Mando Diaos nya fullängdare Aelita. Njut t ex av stråkarna och det slöa beatet i Rooftop och Fröding känns plötsligt väldigt avlägset.

 

4 kommentarer

  1. Tja, så kan det gå – en annars utmärkt service blir annekterad av ett superkommersiellt företag och genast kommer reklam och ej inbjudna aktörer och börjar kämpa om din uppmärksamhet och plånbok! Jag är inte direkt den typiske användaren, så min reaktion då jag fick reda på att WhatsApp köpts av Facebook är kanske inte heller typisk – jag avinstallerade WhatsApp omedelbart!

    Lelle

    • Hej Lelle! Det är nog många som resonerar precis som du, men minst lika många som arbetar i ”andra änden” och som söker nya vägar att försöka nå ut med sina budskap för att sälja. Än så länge ärd et, vad jag vet, endast BBC, som ju är public service, men visst, det öppnar säkert frö andra aktörer också.

  2. Jag fattar inte det här med att whatsapp kostar pengar efter ett år som du skriver, jag har använt den i flera år och aldrig betalat ett öre.
    För övrigt hoppas jag på att slippa en massa dynga i appen, den dagen får man gå över till Viber kanske

    • Hej, jag är fortfarande inne på mitt första år med WhatsApp, men det står när man drar igång appen att år 2 kostar 7 kronor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *