En otroligt viktig fingervisning från Facebook

Facebook skrev häromdagen om en uppdatering som de kommer att göra i nyhetsflödet, som ska göra ditt privata nyhetsflöde mindre likt ett enda långt annonsflöde. Facebook säger sig ha lyssnat på kritiken att användarna ser för mycket annonser och för många säljande skräpposter från företag. Bland annat skriver Facebook så här ”…the content people see as too promotional is posts from Pages they like, rather than ads.”. Alltså, vi förväxlar helt enkelt företagens inlägg med annonser eftersom företagen är så dåliga på att skapa innehåll som jag som användare vill se, de trycker helt enkelt bara ut reklam för sina produkter och tjänster.

IMG_8168

Facebook skriver vidare att ”News Feed has controls for the number of ads a person sees and for the quality of those ads (based on engagement, hiding ads, etc.), but those same controls haven’t been as closely monitored for promotional Page posts. Now we’re bringing new volume and content controls for promotional posts, so people see more of what they want from Pages.” Alltså, Facebook kontrollerar enkelt hur många annonser varje användare ser, men inte hur många sidor du följer och vad för material de postar till dig som användare.

Men, nu säger sig Facebook vilja börja styra detta hårdare. Deras egen undersökning av vad som gör att vanliga poster ser ut som annonser sammanfattar de i dessa tre punkter:

  1. Posts that solely push people to buy a product or install an app
  2. Posts that push people to enter promotions and sweepstakes with no real context
  3. Posts that reuse the exact same content from ads

Och sedan konstaterar Facebook helt torrt att ”Beginning in January 2015, people will see less of this type of content in their News Feeds.”. Hur det ska gå till framgår inte, men resultatet lär bli att vi som arbetar med Facebooksidor kommer att få se ännu mer minskning av den organiska räckvidden. Alla måste med andra ord anstränga sig ännu mer för att verkligen skapa innehåll som mottagarna vill engagera sig i.

Samtidigt deklarerar Facebook att Sidor är fortsatt väldigt viktigt för bolaget. De uppmanar dessutom bolagen som vill vara bra på plattformen att se över sina sidor och menar att många Facebookanvändare faktiskt besöker själva sidan också, inte bara ser det som vi postar i flödet. De skriver att ”Businesses should think about their Page as a cornerstone of their online identity, not simply as a publishing service. The businesses that are doing this well understand the discovery and communication that happens when people come to their Page.”

Hrm. Detta sammantaget med den övriga medieutvecklingen tycker jag leder fram till två otroligt viktiga insikter inför budgetarbetet:

1) Du kommer att behöva vrida om (ännu) mer av din marknadsföringsbudget mot att skapa bättre innehåll och upplevelser.

2) Utnyttja ditt innehåll på fler plattformar än Facebook – tänk blogg, tänk native advertising, tänk marketing automation – alltså koppla ihop ditt innehåll med hela den digitala kundupplevelsen och se till att följa med kunden/besökaren och erbjud rätt innehåll vid rätt tillfälle.

Lättare sagt än gjort, förstås. Men börjar du inte öva nu, så når du aldrig dit. Idag är det faktiskt bättre att våga ta ett litet steg i någon riktning för att kunna skruva sig rätt än att stanna i komfortzonen – står du kvar blir du ofelbart och garanterat frånåkt.

/ @jmjobring – som just nu givetvis lyssnar sig trött på Röyksopps album The Inevitable End.

 

 

1 kommentarer

  1. Pingback: Hur blir 2015? Jag tror jag vet. | Social masskommunikation

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *