Anders Borgs kaos

Förre finansministern Anders Borg har blivit ekonomivärldens rockstjärna. Han sprutar ur sig åsikter och citat. Men politiskt har Borg lämnat ett smärre kaos bakom sig. Finansinspektionens önskemål om ett skuldkvotstak riskerar att behöva gå en lika snårig väg som amorteringskravet. Skriver Louise Meiton i svd. Och fortsätter:

”Det är inte lätt att vara förband till Bruce Springsteen. Orden är Eirik Winters som är Nordenchef för banken Citi, samma bank som numera har Anders Borg som rådgivare.

När SvD nyligen arrangerade konferensen Bank Summit var Anders Borg sista talare ut. Rockstjärnan Borg trollband publiken och levererade citat på citat.

Den nuvarande regeringen var ”naiv” som inte hade drivit igenom amorteringskravet bara på grund av en ”kammarrätt i Jönköping”. Kravet borde ha genomförts via ett riksdagsinitiativ, dundrade Borg. Det är ett ganska anmärkningsvärt uttalande med tanke på svensk rättstradition.

 

Sanningen är att den enda juridiska instans som inte har kritiserat eller föreslagit ändringar av någon del av förslaget är tingsrätten i Göteborg. Nu sitter politikerna i en duktig soppa där de ska reda ut alla remissvar och ta fram en lagtext som lagrådet kan godkänna.

 Anders Borg började alltså koka en soppa men glömde att försäkra sig om att alla ingredienser fanns i skafferiet.

Vem började då koka soppan från början? Han heter Anders Borg. Det var Borg som i fjol pekade med hela handen mot Finansinspektionen (FI) och bad dem att ta fram just ett sådant krav.

Det var också under Borgs tid på Finansdepartementet som FI fick ansvaret för makrotillsyn. Striden stod mellan FI och Riksbanken. Men när segraren hade korats var det ingen som bemödade sig med att grundligt reda ut juridiken bakom FI:s mandat och verktyg. Något som Riksrevisionen är starkt kritisk till.

Anders Borg började alltså koka en soppa men glömde att försäkra sig om att alla ingredienser fanns i skafferiet.

Samtidigt stiger bostadspriserna i rask takt. Mardrömmen för Finansinspektionen vore att ett skuldkvotstak skulle ta lika lång tid att införa som ett amorteringskrav.

Anders Borg själv har lämnat svensk politik. På Bank Summit berättade Borg om hur han flyger jorden runt och träffar makthavare, är med i tv-program och förmedlar insikter om alltifrån fattigdomsbekämpning i Afrika, till digitaliseringens effekter på inflationen och hur en helt ny typ av mer flexibel arbetsmarknad växer fram i USA.

 

Förutom alla turer kring amorteringskravet återfinns flera svårlösta pjäser i Borgs arv: Nu ska Telia Soneras haveri i Eurasien redas ut, Vattenfall ska sälja kolkraftverk som kom med Nuonköpet och frågan är hur det går för det relativt nya statliga företaget Orio, tidigare Saab parts.

Politiska problem är en sak. Rockstjärnan Anders Borg ger både Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) ännu en utmaning. Trots att Borg saknar reell politisk makt har han behållit sin lyskraft. Även om analyserna är svepande sitter publiken på Grand Hôtel som tända juleljus. I en annan del av Stockholm gnetar nämnda Andersson och Kristersson vidare. Det kan inte vara lätt att befinna sig i Anders Borgs skugga.

Så sant som det är skrivet! Moderaterna skapade ett verkligt kaos efter 8 år i regeringen!

Och de ansvariga rymmer fältet….

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *