Ryssland – varför så låg debattnivå?

Den ansedde Östeuropakännaren Olof Kleberg, ett känt namn i den liberala pressen, skrev en artikel om Rysslandsdebatten för sajten manskligsakerhet.se. Den godtogs av redaktionen men stoppades i sista stund av chefredaktören som varande för ensidig. Detta ledde till att en av sajtens grundare och dess biträdande chefredaktör, professor Lars Ingelstam, avgick.

Här den stoppade artikeln:

Ryssland hotar, upprustar och underminerar. Detta hör vi dagligen. Även från kretsar och organ som oftast vårdar sig om saklig debatt, också med åsiktsmotståndare. Polariseringen är beklämmande.

Några exempel från senare tid:

 • Enligt försvarsminister Peter Hultqvist innebär Rysslands agerande ett ”hot mot rätten att göra nationella vägval i alla länder i dess närhet”. (Tal vid Natomötet i München 13/2 2016)
 • Dagens Nyheter, en gång bastion för rationella politiska resonemang, beskriver i en ledare 20/3 alla som vill försöka förstå något av Rysslands agerande som ”Putins svenska vänner”, en del av ”Putins svenska brigad” (enligt rubriken; i texten dock nedbantad till ”bataljon”, i en ledarkommentar 11/4 ytterligare minskad till ”Putins patrull”).
 • Samma Dagens Nyheter beskriver de allvarliga uppgifterna i Säpos årsbok 2015 om ryska agenters spaningar mot svensk infrastuktur som ”krigsförberedelser” (Mikael Holmström, 18/3). Säpo talar dock inte alls om krigsförberedelser utan skriver, som ett ansvarigt statligt organ: ”Rysslands spionage i och mot Sverige är mycket omfattande.” Detta är illa nog – men ”krigsförberedelser”? Det är att skapa alarm i stället för information.

 

Ett annat typiskt exempel gäller nätattacken mot de största dagstidningarna som på kvällen den 19 mars lamslog sajterna på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet och Sydsvenskan under en timme eller mer. Logiskt att den kommer från Ryssland, ansåg genast chefen för Försvarshögskolans Centrum för asymmetriska hot Lars Nicander (Svenska Dagbladet 21/3): ”Ryssland vill ge igen och är irriterad över bilden i svenska medier av Ryssland.” (Dagens Nyheter 21/3)

Ännu vet man inte säkert syftet med nätattacken, men så mycket tycks klart att överbelastningen orsakades av en mängd, miljontals, datorer både i Ryssland och i västvärlden. Experter talar om att attacken var ”amatörmässig”. Den tycks ha varit riktad mot kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet, möjligen för deras grävande journalistisk om näthat på Flashback, Avpixlat med mera.

Glåpord regerar

Även annars sansade och respekterade skribenter övergår till glåpord mot dem som anser att man måste anstränga sig för att försöka förstå den ryska synen – men därför naturligtvis inte godta den. Ansedda veterandiplomater som Hans Blix, Rolf Ekéus och Sven Hirdman buntades (utan namns nämnande) i ett Nato-upprop i Dagens Nyheter(7/1) av sina gamla diplomatkolleger samt vissa militärer ihop till Rysslands ”apologeter i väst” (ett populärt uttryck i vissa, inte alltid rumsrena högerkretsar).

Uppseendeväckande nog använder Dagens Nyheter själv i en ledarkommentar (11/4) av Erik Helmerson detta propagandauttryck: ”Putins svenskspråkiga apologeter.”

De kända Rysslandskritikerna Bo Hugemark och Jan Leijonhielm hävdar på Natobloggen (6/4) att Sven Hirdman andas en ”kålsuparmentalitet” när han (Svenska Dagbladet 2/4) kritiserar att Ryssland får all skuld för det förvärrade läget.

”Kålsupandet” är inte alls bara svenskt. USA:s förre försvarsminister (1994–97) William Perry, demokrat, beklagar i sina färska memoarer (My Journey at the Nuclear Brink) att USA gick fram för snabbt med utvidgningen av Nato österut med ryska motreaktioner som följd.

Sydsvenskans ledande politiske kolumnist Per T. Ohlsson avfärdade Nato-kritikern Sven Hirdman, under tio år svensk ambassadör i Moskva, som ”den nyttigaste av Rysslands nyttiga idioter” (Sydsvenskan 27/3).

Varför sänker sig respekterade debattörer så lågt? Per T. Ohlssons rallarsving är ungefär lika begåvad som enklare vänsterdebattörers när de avfärdade Folkpartiets utbildningsminister Jan Björklunds utspel om mer ordning och reda i skolan med att dessa kom från ”major Björklund”.

Skilj kritik från smutskastning

Ryssland uttalar sig för visso provokativt om kärnvapenanvändning, hotar att placera ut långskjutande Iskandermissiler i Kaliningrad och gör demonstrativa flygningar mot svenskt territorium. Men samtidigt förstärker USA och Nato sin militära närvaro i östra Europa – USA förnyar kärnvapnen i Tyskland och fyrdubblar försvarsanslaget till östra Europa. Nato skapar snabbinsatsstyrkor. Det är inte bara Ryssland som rustar.

Om orsak och verkan kan man och bör man diskutera. Men detta måste kunna ske på ett civiliserat sätt – då använder man inte glåpord som argument eller pådyvlar meningsmotståndare uppfattningar som dessa inte rimligen har. Man kan driva sina teser bestämt utan att kasta smuts omkring sig.

Det finns ett gammalt talesätt: Har du svaga argument, så höj rösten. Detta kan passa in på Donald Trump i hans amerikanska valkampanj.

Men jag tror att dagens svenska Rysslands- och Nato-debatt är tecken på något värre.

Kan nivåsänkningen vara en följd av inflytandet från brutaliteten i sociala medier? Eller är det en spridning av den enkla maximen som då och då upphöjs till politik: ”antingen är du med oss eller emot oss”?

Olof Kleberg

Ingen tjänar på dessa typer av förenklade förnedringar. Inte heller de som tillverkar dem.
Anmärkning.– Författaren är vice ordförande i OSSE-nätverket och tidigare chefredaktör på Västerbottens-Kuriren (liberal).

Källa: http://www.alliansfriheten.se/ryssland-varfor-en-sa-fornedrande-lag-debattniva-olof-kleberg/

Anders Borgs kaos

Förre finansministern Anders Borg har blivit ekonomivärldens rockstjärna. Han sprutar ur sig åsikter och citat. Men politiskt har Borg lämnat ett smärre kaos bakom sig. Finansinspektionens önskemål om ett skuldkvotstak riskerar att behöva gå en lika snårig väg som amorteringskravet. Skriver Louise Meiton i svd. Och fortsätter:

”Det är inte lätt att vara förband till Bruce Springsteen. Orden är Eirik Winters som är Nordenchef för banken Citi, samma bank som numera har Anders Borg som rådgivare.

När SvD nyligen arrangerade konferensen Bank Summit var Anders Borg sista talare ut. Rockstjärnan Borg trollband publiken och levererade citat på citat.

Den nuvarande regeringen var ”naiv” som inte hade drivit igenom amorteringskravet bara på grund av en ”kammarrätt i Jönköping”. Kravet borde ha genomförts via ett riksdagsinitiativ, dundrade Borg. Det är ett ganska anmärkningsvärt uttalande med tanke på svensk rättstradition.

 

Sanningen är att den enda juridiska instans som inte har kritiserat eller föreslagit ändringar av någon del av förslaget är tingsrätten i Göteborg. Nu sitter politikerna i en duktig soppa där de ska reda ut alla remissvar och ta fram en lagtext som lagrådet kan godkänna.

 Anders Borg började alltså koka en soppa men glömde att försäkra sig om att alla ingredienser fanns i skafferiet.

Vem började då koka soppan från början? Han heter Anders Borg. Det var Borg som i fjol pekade med hela handen mot Finansinspektionen (FI) och bad dem att ta fram just ett sådant krav.

Det var också under Borgs tid på Finansdepartementet som FI fick ansvaret för makrotillsyn. Striden stod mellan FI och Riksbanken. Men när segraren hade korats var det ingen som bemödade sig med att grundligt reda ut juridiken bakom FI:s mandat och verktyg. Något som Riksrevisionen är starkt kritisk till.

Anders Borg började alltså koka en soppa men glömde att försäkra sig om att alla ingredienser fanns i skafferiet.

Samtidigt stiger bostadspriserna i rask takt. Mardrömmen för Finansinspektionen vore att ett skuldkvotstak skulle ta lika lång tid att införa som ett amorteringskrav.

Anders Borg själv har lämnat svensk politik. På Bank Summit berättade Borg om hur han flyger jorden runt och träffar makthavare, är med i tv-program och förmedlar insikter om alltifrån fattigdomsbekämpning i Afrika, till digitaliseringens effekter på inflationen och hur en helt ny typ av mer flexibel arbetsmarknad växer fram i USA.

 

Förutom alla turer kring amorteringskravet återfinns flera svårlösta pjäser i Borgs arv: Nu ska Telia Soneras haveri i Eurasien redas ut, Vattenfall ska sälja kolkraftverk som kom med Nuonköpet och frågan är hur det går för det relativt nya statliga företaget Orio, tidigare Saab parts.

Politiska problem är en sak. Rockstjärnan Anders Borg ger både Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) ännu en utmaning. Trots att Borg saknar reell politisk makt har han behållit sin lyskraft. Även om analyserna är svepande sitter publiken på Grand Hôtel som tända juleljus. I en annan del av Stockholm gnetar nämnda Andersson och Kristersson vidare. Det kan inte vara lätt att befinna sig i Anders Borgs skugga.

Så sant som det är skrivet! Moderaterna skapade ett verkligt kaos efter 8 år i regeringen!

Och de ansvariga rymmer fältet….

 

Vi behöver invandrarna så mycket

När SD och Moderaterna talar om kaos och kollaps för Sverige är det en ren lögn.  Eller att Sverige skulle vara på ”fel väg”.

 

Fler i Sverige ökar efterfrågan på varor och tjänster. Bönderna får sälja mera mjölk, smör och övriga livsmedel. Industrin får tillverka fler varor och tjänster. Handeln ökar sin omsättning. BNP kommer att öka i och med att medel tas ur biståndsbudgeten.

 

Skulle vi inte ha invandring i Sverige skulle landets befolkning minska. Det är den reella sanningen då för få barn föds. Och det fantastiska är att det är unga produktiva människor som söker sig hit som efter att lärt sig svenska och fått en utbildning är på några år beredd att gå in på arbetsmarknaden. Ett nyfött svenskt barn tar 20-25 år att försörja och utbilda till miljonkostnader.

 

Invandrarna kan bidra till att klara av de stora framtida kostnaderna för äldreomsorgen och sjukvården. Invandringen behövs för oss alla.

Saknas: 1 miljon invandrare

Sverige har idag en ”konstig” befolkningspyramid. Vi har för få personer under 40 år i förhållande till de som är äldre. Orsaken beror på fallande födelsekvot.

En svensk kvinna som tidigare i snitt födde 4 barn föder idag knappt 2 barn. Det betyder att utan invandring så skulle befolkningen minska. Tack och lov så har viss invandring kompenserat detta. Men det saknas ca 1,0 miljoner personer för att vi ska få tillbaka en befolkningspyramid som liknar den på 30-talet.

Så här ser 2014 ÅRS  befolkningspyramid ut. Området som är inramat visar vad som saknas – ca 1.0 miljon!

Så det vi bör säga klart ut är VÄLKOMMEN INVANDRARE!

Ni behövs för att klara framtidens behov som vår åldrande befolkning.

befpyramid

Vansinnig flygövning

Sverige, Norge och Finland är värdar för världens största militära flygövning ”Arctic Challenge Exercise” (ACE) som äger rum den 25:e maj till den 4:e juni 2015. Övningsområdet sträcker sig över en tredjedel av Sveriges yta. Uppgifterna kommer från Försvarsmakten.

Kvinnor för Fred menar att övningen bidrar till att försämra säkerhetsläget runt Östersjön, att övningen är del av en allt aggressivare kamp om resurserna i Arktis och inte minst kränker övningen samernas rättigheter.

Enligt sajten StoppaACE.se kan kampen om Arktis naturresurser betraktas som en andra koloniseringsvåg, där samerna som urfolk idag visserligen har mer att säga till om, men ändå alltid kommer att stå som förlorare eftersom övningen är en klar signal om vem som räknas och vilka som inte gör det.

arktis

Att övningen genomförs när naturen och djuren är som mest känslig är dessutom en skam och visar att politikerna totalt ignorerar naturens behov!

Man ”skyller nu” dessutom på ett ”ryskt hot”. Ser vi på militärutgifterna så har Ryssland LÄGRE militärutgifter än England och Frankrike tillsammans. Nato har 10 gånger högre militärutgifter än Ryssland! 

Det är med andra ord den gamla vanliga visan som krigshetsarna kör med. HOTET! Som i realiteten inte finns mot oss i Sverige! Så fort ett ryskt flygplan närmar sig Östersjöns internationella luftrum så skickar militären ut pressmeddelanden. Men att bjuda in 100 talet NATOPLAN med möjliga kärnvapen ombord. Det kallar man neutralitet!

Flygövningen är vansinnig att genomföra i vår känsliga miljö! 

Och ger Ryssarna anledning till att upprusta nu när amerikanerna kryper närmare och närmare deras gränser!

Och huvuddelen av de svenska politikerna kryper för USA! 

De har totalt glömt bort vad neutralitet innebär! 

 

Löfven satte Alliansen på plats!

Jag är imponerad över hur Stefan Löfven fick Alliansen på fall!

Ren knock out måste man säga!

Det visar att han är en skicklig förhandlare!

Först hota med strejk (nyval).

Sedan sätta sig i förhandlingar och tvinga Allianspolitikerna till bordet!

Och han ”klädde av dom” helt. Det Löfven sagt hela hösten om nödvändigheten av överenskommelser fick han nu igenom. Totalt!

Alliansen har nu till och med gått med på att Vänsterpartiet ska vara med i budgetunderlaget! Alliansen föll på eget grepp istället för att centern/fp gick in i ett samarbete!

Alliansen skulle ha åkt på världens smäll om det blev nyval!

Samtidigt med decemberuppgörelsen så ställde han SD in i skamvrån!

Långt långt borta från politiskt inflytande i 8 år!

Samtidigt så ligger Vänsterpartiet i ”vinnarhålet”.

Det är skickligt agerat!

Löfven har visat sina ledaregenskaper!

Inte underligt att hela Löfven lyste under presskonferensen!

För Sveriges bästa – mot främlingsfientligheten!

Till och med moderaten Gunnar Hökmark har tvingats utse Löfven till segrare!

Överklasstanten (m)

Så har då moderaternas valberedning föreslagit Anna Kinberg-Batra till ny partiledare. Hon blir den åttonde av nio moderata partiledare som då kommer från Stockholm!!!

 

Moderaterna kommer då att få en ny överklassperson i sin ledning. Hon är nämligen född i Skärholmen. Även om det inte är hennes fel så var hennes morfar tysk agent!!! För det var ju främst bland överklassen som tyskarna värvade sina agenter!

 

Vi får väl se vad Anna K-B kommer att leda moderaterna till. Hon har ju många splittrade åsikter inom sitt parti. Många som bla har åsikter som SD-fascisterna. Ska hon låta SD rösta på Alliansens förslag och låta sig styras av SD eller kommer hon att ta strid?  Vi får se!

Att hon för 16 år sedan vräkte ur sig att Stockholmare är smartare än lantisar visar hennes överklassattityder. Hon förstår idag att hon inte skulle ha sagt det för den kritik hon fått.

Men uttalande visar i djupet vilken person hon verkligen är!

Såna uttalanden kommer inte från vem som helst!

Moderaterna får sin överklasstant som partiledare!

Blir hon en ny Gunnar Heckscher, Yngve Holmberg eller Bo Lundgren. En förlorare?

Löfven rätade på ryggen mot SD-Alliansen!

Jag blev glad att Löfven idag tog kampen mot SD-Alliansen genom att utlysa ett nyval den 22:a Mars nästa år!

Det visar att regeringen inte ger vika för de främlingsfientliga krafterna i SD som nu styr Alliansen!

Tillsammans hjälps vi åt att bekämpa fascismen och de främlingsfientliga krafterna i landet.

 

Till nytta för

-oss pensionärer

-barnfamiljerna

-barnen

-fler jobb

-bättre miljö!

-En bättre äldreomsorg

-Mer pengar till kommunerna

-satsning på lärarna

-satsning på sjukvården

Med SD-Alliansen blir det inget av listan ovan!

Med SD-Alliansen blir det mer åt de redan rika!

 

.

Reinfeldts tal till MUF: Anpassa Er!

Man blir eftertänksam efter att ha lyssnat på Fredrik Reinfeldts halvtimmestal på MUF-mötet idag.

Vad snackade han då om.

I korta ordalag: att vi människor ska anpassa sig efter var industrin vill etablera sig!

 

Han lär med andra ord de unga Muf-arna att inte protestera mot orättvisorna. Mot utarmningen av stora delar av landet. Mot de långa lönerna. Mot de dåliga arbetsföhållandena på arbetsmarknaden. Reinfeldt nämnde inte MED ETT ENDA ORD krav som vi ska ställa på industrin!

Lär Er att vara en kastkäpp var rådet till MUF-arna! Lär Er att Ni måste flytta dit företagen drar. Lär Er att anpassa ER i alla lägen!

 

Givetvis angrep han pressen som rapporterat om de dåliga anställningsvillkoren som våra unga har idag. Och han lärde han MUF-arna att LO:s rapporter ska man inte lita på! Det var istället fel på hur arbetslösheten räknas, sa Reinfeldt.

 

Reinfeldts tal var ett riktigt högersnack!

Där fanns ingen riktning i att få ett bättre samhälle. Där fanns som vanligt bara att anspassa sig efter de som har stora börsar!

Reinfeldt försökte på alla sätt släta över sitt eget misslyckande med att minska på arbetslösheten!

 

Kvinnors våld mot män

Idag är det den internationella mansdagen. Kom ihåg datumet: 19:e november!

Och då finns anledning att påminna om det våld som kvinnor utövar mot oss män. Ofta psykiskt. Men även fysiskt våld  visar forskningen.

Dagens nyheter skrev en artikel om detta oktober i fjol. Lite fakta framtaget av Sahlgrenska akademin:

 

 • Åtta till elva procent uppger att de misshandlats fysiskt av sin partner under det senaste året
 • Samtidigt uppger en större andel – hela 64 procent av männen som utsatts för våld, att de också utövar våld mot sin partner.
 • Motsvarande siffra bland kvinnor är 40 procent.
 • Fler kvinnor uppger att de har misshandlat i självförsvar, medan männen i större utsträckning hävdar att de blivit sårade eller kränkta och därför använt våld.
 • Av studien, som gjorts på sammanlagt 1.400 slumpvist utvalda personer mellan 18 och 65 år, framgår även att konsekvensen av våldet blir värre för kvinnor än för män
 • Var tionde kvinna uppger att hon haft självmordstankar efter att hon blivit misshandlad och en större andel kvinnor än män vittnar även om depression, ångest och sömnproblem till följd av våldet.
 • Samtidigt uppger en lika stor andel av männen som utsätts för psykologiskt våld att de går omkring med självmordstankar som kvinnorna, och detta bör inte negligeras säger Gunilla Krantz.
 • När det kommer till sexuellt våld är männen överrepresenterade som utövare, medan kvinnorna är offer. Nästan tio procent av kvinnorna i studien uppger att de har utsatts för sexuellt våld tidigare i livet, medan motsvarande siffra bland männen är 3,5 procent
 • I  studien förekommer också en mindre grupp som inte själva använder våld men som är rejält utsatt för fysiskt eller psykiskt våld. Enligt Gunilla Krantz är det ny kunskap för forskarna. Hon tror att gruppen kanske upplever det som skamfyllt och svårt att tala om våldet eftersom det stämmer dåligt överens med samhällets maskulinitetsbild.

kvinnovald

Samtidigt visar statistiken att vissa typer av brott bland kvinnor ökar. Fler kvinnor än tidigare döms för mindre allvarliga våldsbrott.

– Jag tror att det delvis har med attityder att göra, att männen i dag kanske i högre utsträckning berättar om vad de har varit utsatta för, säger Jenny Yourstone

– Man kan också tänka sig att ganska ringa våld, som förut bara passerade förbi, nu har blivit just ringa, som en form av ”upp-kriminalisering”. I dag accepterar man inte en våldshandling, som en örfil eller liknande, som man kanske gjorde tidigare, säger Jenny Yourstone.

Detta enligt DN.

 

Våld i alla former ska fördömas!  Såväl mäns våld mot kvinnor som kvinnors våld mot män. 

Jag har själv blivit utsatt för psykiska övergrepp från en kvinna för länge sedan.

Så jag vet att kvinnor kan vara riktigt jävliga!

Trots detta har jag ALDRIG lyft min hand mot en kvinna!

 

Men kvinnorörelsen talar aldrig om kvinnors våld mot män!

Idag kan vi göra det!