Twitter fortsätter växa. Snabbt.

[dagens musiktips]

Häromdagen släppte GlobalWebIndex en rapport över den globala utvecklingen av sociala medier där man jämför kvartal 2 och kvartal 4 under 2012. Jag tänkte nedan fördjupa mig i siffrorna kring Twitter, och i en senare post resonera kring att Google+ nu är näst störst i världen, enligt den här undersökningen.

Men nu, åter till Twitter som enligt den här undersökningen växte med hela 40% globalt under andra halvåret i fjol sett till nya användare. En makalös tillväxt på en plattform som har funnits sedan 2006. En orsak till tillväxten är förstås att plattformen inte hade lika många användare som till exempel Facebook, det finns en tillväxtpotential långt större än den Facebook har då de redan har så många anslutna användare.

Skärmavbild 2013-01-31 kl. 10.27.40

Men det tyder kanske också på att Twitter är ett ”svårare” medium. Tröskeln för att börja använda Twitter är högre än för Facebook, vilket troligen har bidragit till en långsammare tillväxt. Och Twitter har väl också kommit till den punkt i historien då väldigt många känner sig ”tvungna” att ansluta sig för att följa med i det som händer.

Vi såg samma tendens i Sverige när Intellecta släppte sin Twitter-undersökning Twittercensus i maj förra året. Undersökarna överraskades över den fortsatt stora tillväxten de kunde se på Twitter i Sverige, man hade förväntats sig att tillväxten skulle ha stannat av.

Ändå kvarstår känslan, i varje fall min, att Twitter fortfarande används av en relativt liten klick användare, och att dessa fortfarande påverkar samhällsdebatten långt mer än vad som egentligen är ”befogat” med tanke på hur få det är. Se till exempel Brit Stakstons funderingar om digital makt och undersökning av en ”twitterstorm”.

Skärmavbild 2013-01-31 kl. 09.48.44

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men jag tror att Twitters fortsatta tillväxt är en bra sak för mänskligheten, om man ska ta i lite. Hela plattformen bygger på att vi delar med oss av kunskap i form av korta meddelanden och, kanske framförallt, länkar till ny kunskap. Den delade kunskapen gynnar såväl samhällsutvecklingen som näringslivet och kulturen, men den stora faran är förstås att alla inte är med på tåget. Men, vi blir sakta men säkert fler och fler. Chefredaktören på Folkbladet Daniel Nordström (@DanielNordstrom) skrev för övrigt klokt om just det igår, läs det här.

/ @jmjobring

Detta är inlägg #9 av #blogg100. Läs gärna mer här och följ taggen #blogg100 på Twitter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *