Kärleken, skuggorna och ljuset.

[dagens musiktips]

Om du missade SVTs Uppdrag granskning ikväll ska du kanske egentligen hålla dig lyckligt ovetande. Du kan annars se ett koncentrerat sammandrag här eller hela programmet här, och du kommer att förstå upprördheten som finns i luften i afton. Du kommer att förstå varför min blogg idag inte handlar om det den brukar. Den handlar om kärleken, skuggorna och ljuset.

Kärleken.
För mig har nätet, och framförallt de sociala medierna, öppnat dörrar till en värld där man verkligen delar med sig. Man delar med sig av sin kunskap, man pushar och stöttar, man slösar vänliga ord och uppmuntrar varandra, man skickar vidare länkar och ord även om man inte alltid delar exakt samma åsikt – man sprider kärlek, helt enkelt. Men precis som i så många andra sammanhang är det den lilla, lilla strimman av missbrukare som skapar så långa skuggor att de faller även över de som inte missbrukar.

Skuggorna.
Skuggorna faller in i kommentatorsfälten så att de stängs ner. Skuggorna faller så långt in på redaktionerna att många kvinnliga journalister har svårt att klara av sitt dagliga jobb. Skuggorna faller i värsta fall så långt att de blir till ursäkt för en massa begränsningar även för de som står där och viftar med ficklamporna.

Ljuset.
Låt oss med hjälp av kärleksfulla ord lysa de jävlarna rätt i ögonen så att de inte ser att skriva på sina datorer. Låt oss blända dem i kommentatorsfälten, så att alla kan se hur löjet krälar fram ur deras tangentbord. Och framförallt, låt oss tillsammans rikta det varma strålkastarljuset på de fantastiska journalister som orkar stå emot och varenda dag går tillbaka till sitt viktiga arbete – de som sitter där med sin ficklampa och försöker arbeta i de strimmor av ljus som de mörka skuggorna aldrig kommer åt. Lys, lys, lys, ta mig fan.

/ @jmjobring

Och läs:
– Folkbladets chefredaktör Daniel Nordström skrev bra redan igår inför programmet.
– Sofia Mirjamsdotter har en del handfasta tips om vad du faktiskt kan göra.
– Bloggaren Sanasi skriver om när det hatas på en företagssida.
– Ett gäng som är med i #blogg100 skriver också på detta tema idag under taggen #blogg100love
– Den här bilden har också cirkulerat på nätet idag, och den är ju också väldigt handfast vad du kan göra.

Skärmavbild 2013-02-06 kl. 14.11.42

Detta inlägg är nummer 15 av #blogg100, lite statistik finns här.

 

 

1 kommentarer

  1. Hej Jakob!

    Nätkärlek är bra, men som KG Hammar sa i en intervju när han fick frågan om det hat han har utsatts för: som människa lägger man lätt tyngdvikten på de negativa reaktionerna även om de positiva är lika många.

    Det är viktigt att stötta de kvinnor (och män) som utsätts för näthat, att pusha dem och lyfta fram hur duktiga de är på det de gör. Men det räcker inte i längden, det är bara hjälp att komma igenom dagen. Viktigt att inte låta nätkärleken överskugga och förminska det hat som finns. Att fortsätta att jobba med djupliggande orsaker till att vissa anser sig ha rätt att hota andra, förr via brev och telefon, idag med sociala medier som plattform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *