Grundkurs i Twitter, del 3: Lingvistik och etik

[dagens musiktips]

Dags att lära oss språket då. Som du säkert vet har du 140 tecken till ditt förfogande. Konsten att skriva kort har aldrig varit aktuellare. Till din hjälp har du en nedräknare nere i högra hörnet, oavsett om du är inne på Twitter på webben eller i en applikation som TweetDeck. Lägger du till en bild blir du av med tecken (cirka 21 tecken har jag fått det till) och en länk kortas men upptar förstås ändå utrymme.

Inleder du en dialog tappar du dessutom fler tecken eftersom de som ingår i dialogen måste adresseras för att de ska se det du skriver. Här nedan ser du hur jag har svarat tre adressater som var inblandade i denna dialog – om planering av en efterjobbetöl. Hade jag inte skrivit @jesperenb @linnsvensson eller @EAAndersson hade de inte fått en notis om att jag adresserade dem i detta ärende och de hade förmodligen haft svårt att följa dialogen.

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 12.46.06

Lätt yxigt dialogverktyg
Det lite ironiska i detta sammanhang är att vi som tycker om Twitter älskar den dialog du kan ha med kända och okända, men är dialogen mellan flera inblandade blir det faktiskt lite yxigt. Förutom att flera adresser upptar mycket av det begränsade utrymmet är det inte sällan så att man hinner svara när den andra skriver o s v. Och samtidigt… man kan ha en dialog i ett helt annat tempo också, där man svarar när man har tid. Frågan finns ju kvar där, så att säga, vilket också är en stor fördel med Twitter.

@namnet först begränsar räckvidden
Eftersom Twitter i princip är en enda stor databas finns det vissa trix som kan vara bra att veta. Ett är att om du skriver någons namn först i en dialog kan endast de som följer dig och den du svarar se hela dialogen. Se till exempel nedanstående dialog mellan mig och Jerry Silfwer alias @DoktorSpinn om ett blogginlägg han gjorde.

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 13.00.03

Mitt första inlägg kan alla mina följare se eftersom jag har adresserat Jerry Silfwer i tweetet. När Jerry Silfwer svarar mig så har han skrivit min adress först vilket innebär att man måste följa oss båda två för att se det inlägget. I det här fallet var det givetvis helt ”korrekt” eftersom han bara tweetade med mig, men hade han velat att alla hans följare skulle se det kunde han t ex ha satt en punkt före adressen, se @swedens Tweet nedan. Då hade alla hans följare som inte följer mig också sett det. Detta används mest av företagskonton eller konton med väldigt många följare, t ex då man vill att alla ska ta del av ett svar som kanske fler har intresse av, men man vill samtidigt svara den adresserade.

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 13.07.17

Ett annat sätt är att också ”Retweeta” frågan, så brukar till exempel @sprakradgivning göra, se nedan där de har gjort RT på frågan och skrivit svaret efteråt, då får alla deras följare se både fråga och svar. Bra tips för företag som ska driva kundtjänst, men det blir lätt trångt bland de 140 tecknen.

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 19.55.45

RT är kunskapsspridningens moder
När vi ändå är inne på att ”Retweeta” som förkortas RT kan vi ta det också. Tänk dig att du ser något du tycker är så bra att du vill skicka vidare. När du trycker på knappen med pilarna i TweetDeck får du välja mellan att retweeta direkt eller att editera och sedan skicka det vidare, det är det senare jag har gjort nedan, alltså lagt till en egen kommentar och sedan RT:at @HadeniusPingis tweet. Jag har faktiskt här även tagit mig friheten att korta Pingis ursprungliga tweet för att kunna kommentera det, vilket man ska vara lite försiktigt med och göra med förstånd, så att ursprungstweeten inte förstörs.

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 20.04.45

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 19.59.44

Det andra sättet att retweeta är att bara skicka tweetet vidare till dina egna följare utan att redigera det, som jag har gjort nedan med @mikael108:s tweet.

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 20.15.15

I båda dessa fall får den som ursprungligen skrev tweetet ett meddelande om att jag har gjort RT på deras tweet. Om de har bett om att få ett RT eller bara vill vara allmänt hövliga är det kul att tacka för en RT. Men där finns olika skolor, vissa tycker att man alltid ska tacka, andra att man bara ska tacka om man har bett om RT. Välj själv. Har man fått många RT kan listan bli lång, men då känns det å andra sidan ofta kul att tacka!

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 20.29.45

RT:a sitt eget smicker
En lite besynnerligare RT-variant är att man gör RT på det beröm man får, eller om man blir omnämnd i något sammanhang. Kan ibland kännas lite osvenskt skrytigt, men å andra sidan är det ju säkert ofta relevant för de egna följarna. Se exemplet med @MarcusBirro nedan.

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 20.23.50

Jag kan, som vanligt, ha helt fel, men jag hoppas att jag inte avskräcker med mina långa kursexempel, men det mesta kommer sig naturligt när du väl drar igång. Så, samtidigt som det kan vara bra att förstå allt detta, kan du också bara skjuta från höften. Ingen blir arg på dig, och du får säkert hjälp på vägen med goda råd och glada tillrop. Fråga gärna när du börja twittra, det är ett mycket bra sätt att komma igång och få igång en dialog!

Detta är del 3 i min Twittetrskola, del 1 hittar du här och del 2 här. Kommentera hemskt gärna om du tycker jag är ute och cyklar i någon punkt! I kommande inlägg kommer jag att kolla lite på hur du skriver din ”Bio”, alltså beskrivningen av dig själv och hur du raderar ett tweet samt om en del vanliga #hashtaggar.

Detta är inlägg 20 av #blogg100, lite statistik finns här.

/ @jmjobring

1 kommentarer

  1. Pingback: Twitterskolan i repris – alla delar | Social masskommunikation

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *