Grundkurs i Twitter, del 4: #taggarna

|dagens musiktips]

Twitter är i princip en enda enorm databas. För att skapa lite ordning i kaoset finns de små fina #hashtaggarna, alltså först symbolen # och sedan ett väl valt ord. Och det sköna med det hela är att ingen bestämmer över dessa taggar – det finns varken SAOL eller någon SIS-standard för hashtaggar. Taggen är fri.

Men den stora poängen med taggarna är att du enkelt kan söka ut vad som sägs om ett visst ämne, så länge alla använder samma tagg. T ex kan du göra en kolumn i ditt TweeDeck-flöde eller så kan du söka direkt i Twitter på webben eller i appen. Nedan en sökning på #nätkärlek i TweetDeck.

Skärmavbild 2013-02-12 kl. 20.56.02

Framförallt är detta utmärkt då man är på seminarier och alla använder samma tagg, då får både de som är på plats ut mer av kommentarerna på Twitter och de som inte är där kan ändå få sig till livs lite klokheter. Det är idag heller inte ovanligt att frågorna från publiken samlas in via Twitter under seminariet. En annan tydlig #taggfest är när man hänger framför teven och ser #mellfest (Melodifestivalen) eller #granskning (Uppdrag granskning).

Idag används också ofta taggar för att stödja kampanjer, företaget som drar igång kampanjen talar helt enkelt om att man kan tävla eller kommunicera om varumärket/kampanjen på en viss tagg. Se t ex artisten Avicii som bjuder in sina fans att utveckla nästa låt, som jag bloggade om häromdagen, han har samtidigt tydligt kommunicerat att det är hashtaggen #aviciixyou som gäller.

Skärmavbild 2013-02-12 kl. 21.03.50

Det finns också ett ”lustigare” sätt att använda taggar, nämligen som en slags förstärkningsmarkör. T ex kan jag skriva att ”Nu får det vara slut på snöandet! #längtartillsommaren”. Den taggen tror jag ju knappast att någon annan ska börja använda utan det är helt enkelt ett sätt att förstärka uttrycket i mitt tweet.

#lagomtaggadärbäst
Man ska också akta sig för att överanvända taggar. Inte bara för att det förstör läsbarheten, men det kan också skapa irritation. Om du till t ex taggar ditt blogginlägg  om vattennivån i Vänern med #twittboll, som är fotbollens heliga tagg, kan du få lite gliringar. Då tycker nämligen fotbollspuritisterna att du spamar deras flöde och utnyttjar det faktum att det är en ganska frekvent använd tagg. Det verkar som om du helt enkelt bara vill kränga ditt blogginlägg…

Det finns några taggar som används hyfsat frekvent, nedan ska jag försöka randa ner de jag kan komma på. Du får får du gärna fylla på i kommentatorsfältet eller meddela mig på annat sätt, så lägger jag till fler.

#svpol – för svensk politik
#twittboll – fotboll
#twittpuck – ishockey (tror även #twitthockey används en del)
#granskning – tv-programmet Uppdrag granskning
#debatt – tv-programmet Debatt
#agenda – tv-programmet Agenda
#påspåret – tv-programmet På spåret
#solenergi
#förnybart
#swgreen – miljö på svenska
#ffse – ”ff” står för följarfredag och ”se” för Sverige. Denna tagg används på fredagar för att uppmärksamma andra twittrare på twittrare man tycker att andra bör följa. Får du en #ffse ska du alltid tacka hövligt, det är en ära att bli rekommenderad!
#ff – den anglosaxiska motsvarigheten till #ffse, alltså ”follow friday”
#blogg100 – används för att markera att detta inlägg är ett av 100 i utmaningen att blogga 100 dagar, mitt 21:a, lite mer statistik finns här.

Detta är del 4 i min Twitterskola – övriga hittar du här:
Del 1: Välj namn, tänk tatuering

Del 2: Hur hålla koll på flödet

Del 3: Lingvistik och etik 

/ @jmjobring

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *