Ubåtsjakten – en jakt på mer pengar från militären

Expert på svenska försvarslarm säger: Knappast ryska ubåten

Forskare Ola Tunander tror att antingen kan vara en ubåt från ett västland som kommer att testa den svenska nödsituation.

Ola Tunander är forskare och säkerhetspolitisk expert vid International Peace Research Institute (PRIO), och sätta in ubåtsstudie i Sverige 2001.

Han tror det minst troliga är att det är en rysk ubåt som har observerats.

 

Forskare och säkerhetspolitik experten Ola Tunander på PRIO anser att det är osannolikt att det finns en rysk ubåt på svenskt vatten.

– Vi vet inte vad det är, men om det är en ubåt är mer sannolikt från ett västland som kommer att testa det svenska svaret att spika upp svenskarna något. Jag tror det sista ryssarna skulle hitta nu, i dagsläget skulle vara att skicka ubåtar i västliga nationella vatten, säger Tunander.

 

– Ljud av jakt i medierna

Tunander säger att Caspar Weinberger, som var den amerikanske försvarsministern under president Ronald Reagan 1981-1987, öppet sades att USA testas regelbundet Svensk beredskap för att vässa den svenska vaksamhet.

 

Yuri Andropov, tidigare chef för Sovjetunionen, frågade svenskarna använder våld mot ubåtar så att de kunde se vad det pratade om.

 

– Jurij Andropov, som var Sovjetunionens ledare 1983-1984, uppmanade svenskarna att använda våld mot ubåtar så att de kunde se vad det pratade om, säger Tunander. Han tror ubåtsjakten i media bör minskas något.

 

Tänkt mink var ubåt

– Utländska ubåtar har i många år haft en roll i det svenska medvetandet. Det var ju väldigt glada under första hälften av 1980-talet, med jordning och djupvattenbombning efter som antas utländska ubåtar.

– Men det är kanske skäl att tro att det har använts som ett tillfälle att öka investeringarna i svenska försvarsförmåga. Senare visade det sig att en del av observationerna har varit något helt annat. En inspelning att Sverige skulle lämna till ryssarna 1993, visade sig vara ljudet av en mink, en annan var ett ljud av en taxibåt, sade han.

 

Källa: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Ekspert-om-svensk-forsvarsalarm-Neppe-russisk-ubat-7749542.html#.VEKdWe05leI.twitter

 

Själv misstänker jag att det är en jakt på mer pengar till försvaret som pågår inför regeringens väntade budget på torsdag. Om 10 år kommer väl sanningen fram i bluffandet!

Varför skulle en u-båt smyga omkring utanför Stockholm om man kan ta landet på en vecka?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *